Život

Svi su se okrenuli 9:1 režimu ishrane i trajno izgubili višak kilograma: Evo o čemu se radi

Osim što se često suočavamo s brzim dijetama i instantnim rješenjima za gubitak težine, često zaboravljamo da je ključ održavanja zdrave težine i dobrobiti u stvaranju trajnih navika koje podržavaju naše zdravstvene ciljeve.

Ove navike ne samo da utječu na našu težinu, već i na naše opšte fizičko i mentalno blagostanje. Holistički pristup koji se zasniva na pravilu 9:1 podstiče nas da usvojimo zdrave navike u većini vremena, dok nam ostavlja određenu fleksibilnost za uživanje u zadovoljstvima.

Foto: Unsplash

Važno je napomenuti da ovi navike ne samo da utječu na naše fizičko zdravlje, već i na naše emocionalno stanje i kvalitet života. Evo kako svaka od ovih navika doprinosi našem cjelokupnom blagostanju:

Fizička aktivnost: Redovno vježbanje ne samo da pomaže u gubitku težine, već i jača srce, kosti i mišiće, smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja, i poboljšava raspoloženje.

Foto: Pixabay

Hidratacija: Dovoljan unos vode održava naše tijelo hidriranim, što je ključno za pravilno funkcionisanje organa, eliminaciju toksina iz tela i održavanje optimalne tjelesne temperature.

San: Adekvatan san je ključan za obnavljanje i regeneraciju tela i uma, poboljšava kognitivne funkcije, smanjuje stres i anksioznost, i jača imuni sistem.
Meditacija: Redovna praksa meditacije pomaže u smanjenju stresa, poboljšava koncentraciju i fokus, podstiče osećaj mira i blagostanja, i doprinosi opštem mentalnom zdravlju.

Foto: Pixabay

Voće i povrće: Voće i povrće su bogati antioksidansima, vlaknima, vitaminima i mineralima koji podržavaju zdravlje digestivnog sistema, jačaju imuni sistem i smanjuju rizik od bolesti.

Pauze tijekom dana: Redovne pauze pomažu u održavanju visoke produktivnosti, smanjuju stres i umor, i doprinose boljem mentalnom fokusu i koncentraciji.

Redovni obroci: Pravilno izbalansirani obroci osiguravaju stabilan izvor energije tokom dana, podržavaju metabolizam i održavaju stabilnu tjelesnu težinu.

Foto: Pixabay

Vrijeme između obroka i odmora: Dajemo organizmu vreme da pravilno svari hranu, što pomaže u smanjenju gastrointestinalnih smetnji, poboljšava kvalitet sna i podržava opšte zdravlje.

Tjelesna aktivnost koju volimo: Odabir tjelesne aktivnosti koja nam prija pomaže nam da održimo dosljednost u vježbanju, smanjuje osjećaj obaveze i povećava zadovoljstvo i motivaciju.

Kada ove navike postanu dio naše svakodnevice, ne samo da podržavaju gubitak težine, već nam pomažu da živimo zdravije, sretnije i ispunjenije živote.

Foto: Pixabay

Pravilo 9:1 podstiče nas da usvojimo trajne, održive promjene u ishrani i načinu života, stvarajući temelj za dugoročno blagostanje.

Devet dobrih navika

-Napravite barem 9.000 koraka svaki dan:
-Popijte barem 8 čaša vode kroz dan
-Spavajte 7 do 8 sati svaku noć
-Meditirajte najmanje 6 minuta u danu
-Pojedite 5 ili barem tri porcije voća i povrća na dan
-Uzmite 4 pauze kroz dan
-Ostavite barem 2 sata između večere i sna
-Odaberite 1 tjelesnu aktivnost u kojoj uživate.