Zanimljivosti

Iz jako čudnih razloga mijenjale su imena: Jedna pjevačica je u ličnoj karti Stanojka, a jedna se odrekla muslimanskog imena

U svijetu estrade, biranje umjetničkih imena postalo je gotovo nezaobilazno pravilo za mnoge poznate ličnosti. Dok su neki odabirali svoje pseudonime iz različitih razloga, drugi su se oslanjali na tradiciju ili lične preferencije. Neki od tih umjetničkih imena postali su toliko prepoznatljivi da su postali dio kolektivnog kulturnog naslijeđa.

Silvana Armenulić, poznata po svojoj moćnoj vokalnoj interpretaciji, u stvarnom životu bila je Zilha Bajraktarević. Kroz svoje umjetničko ime, stekla je status ikone narodne muzike.

Lepa Lukić, čije je pravo ime bilo Leposava Mušović, svoju karijeru izgradila je pod novim imenom, koje je postalo sinonim za eleganciju i autentičan pjevački izraz.

Dara Bubamara, zapravo Radojka Adžić, i Ana Bekuta, čije je pravo ime Gordana Nadežda Polić, postale su poznate po svojim prepoznatljivim scenskim imenima koja odražavaju njihovu umjetničku ličnost.

Pjevačica Mina Kostić, čije je rođeno ime Minira Jašari, i Tina Ivanović, ranije poznata kao Lepa Rada, transformisale su svoje karijere pod novim imenima koja su odražavala njihovu umjetničku evoluciju.

Foto: Instagram

Često se dešava da se umjetnička imena odražavaju i na regionalne tradicije ili kulturološke reference.

Olgica Karleuša, poznata kao Olja, takođe je izabrala umjetničko ime koje odražava njen javni identitet.

Neki pjevači biraju umjetnička imena koja su kreativna ili provokativna poput Ekstra Nene, po pravom imenu Snežane Berić, ili Bebi Dol, čije je pravo ime Dragana Šarić.

Umjetnička imena poput Ćane, zapravo Stanojka Bodiroža, postala su dio popularne kulture, stvarajući ikone i legende u svijetu zabave.

Kroz ova umjetnička imena, ovi izvođači su ostavili neizbrisiv pečat u muzičkom svijetu, postajući prepoznatljivi simboli u kolektivnoj svijesti publike.