Život

Tajna vrhunskog šefa kuhinje: Krompir se brže skuha ako dodate ovaj sastojak u vodu

Postoji jednostavan trik za ubrzanje procesa kuhanja krompira…

U svijetu kuhanja, krompir je veoma popularan i može se koristiti na različite načine – od hrskavog čipsa do kremastog pirea od krompira. On je ključni sastojak mnogih jela, ali postizanje savršene teksture i ukusa može biti izazovno.

Foto: Unsplash

Iako postoji mnogo načina za pripremu krompira, malo je poznato da dodavanje sirćeta u vodu prilikom kuvanja može ubrzati proces i zadržati čvrstinu krompira.

Ovaj trik se često koristi u profesionalnoj kuhinji i predstavlja jednostavan način da se ubrza proces kuhanja, dok se istovremeno održava čvrstoća krompira.

Foto: Pexels

Kada koristite ovu tehniku, možete odabrati različite vrste sirćeta, kao što su vinsko, jabukovo ili alkoholno sirće, koje će svako dodati svoj specifičan ukus i karakter krompiru.

Recept za kuhanje krompira je sledeći: Operite, oljuštite i isjeckajte krompir prema želji, zatim ga stavite u šerpu i prelijte vodom. Počnite sa zagrijavanjem vode kao što biste to učinili i obično.

Desetak minuta nakon početka kuhanja, dodajte odabrano sirće u vodu. Sirće će ojačati spoljašnju strukturu krompira, zadržavajući ga čvrstim i sprečavajući ga da se raspada.

Foto: Pexels

Nastavite da kuhate krompir još dvadesetak minuta ili prema receptu koji pratite. Krajnji rezultat će biti krompir koji zadržava oblik, ali je istovremeno mekan i spreman za serviranje.

Prednosti ovog trika uključuju brže kuhanje, zadržavanje čvrstine krompira i bogatiji ukus jela. Ova tehnika nije ograničena samo na određene vrste krompira, već se može koristiti za različite vrste jela od krompira, kao što su pire krompir, pečeni ili prženi krompir.