Zanimljivosti

Sve vrijeme nam je pred očima, ali rijetko ko je mogao primijetiti: Šta se osim planine krije u logu čokolade Toblerone?

Zanimljivo je saznati da je Toblerone, popularna kakao poslastica, imala još jedan detalj u svom logu koji mnogi nisu primijetili – sliku medvjeda. Taj detalj ima duboke korijene u povijesti tvrtke i njenom geografskom porijeklu u Bernu.

Grad Bern ima medvjeda kao svoju heraldičku životinju, a Toblerone je tradicionalno proizvodila čokoladu upravo u tom gradu od 1908. godine. Stoga je prikladno što se medvjed našao na originalnom pakiranju, kao svojevrsna referenca na mjesto porijekla.

Legenda kaže da je grad dobio ime po medvjedu, iako su neka istraživanja predložila da bi moglo potjecati od keltske riječi “Berna”, što znači klanac.

Interesantno je da je prošle godine odlučeno ukloniti izvornu planinu Matterhorn s Toblerone čokoladica, zbog preseljenja značajnog dijela proizvodnje iz Berna. Švicarski zakon zahtijevao je da tvrtka izgubi i švicarski logo kada se preseli dio proizvodnje. Ova promjena znači značajnu evoluciju u brendiranju Tobleronea, a istovremeno podsjeća na njegove korijene i povijest.