Život

Mapa otkriva koji su “poslovi iz snova” u različitim zemljama: Evo šta kaže za BiH

Mapa koja otkriva najpoželjnije poslove u zemljama širom svijeta pruža zanimljiv uvid u preferencije kada je u pitanju karijera. Prema istraživanju objavljenom na web stranici Jobseeker, u Bosni i Hercegovini, kao i u nekim drugim zemljama, posao iz snova je zanimanje pilota.

U Europi, manekenstvo dominira kao najtraženija profesija, posebno u zemljama poput Francuske, Njemačke, Italije i Švedske. S druge strane, pilot je na vrhu liste u devet zemalja, među kojima su Velika Britanija i Irska. Zanimljivo je primijetiti da su stanovnici Moldavije pokazali interesovanje za detektivske drame, što može utjecati na njihove karijerne želje.

U Bosni i Hercegovini, kao i u nekim drugim zemljama poput Portugala, Španije, Poljske, Irske i Velike Britanije, posao pilota smatra se “zanimanjem iz snova”. S druge strane, susjedne zemlje poput Hrvatske i Srbije pokazuju veću sklonost prema manekenstvu, što je u skladu s trendom u većini zemalja u Europi. U Crnoj Gori, pak, posao muzičara je izdvojen kao najpoželjniji.

Pored posla pilota, na globalnoj mapi ističu se i zanimanja poput stjuardese, blogera, influensera, fotografa i učitelja. Ova istraživanja pružaju uvid u trenutne tendencije i preferencije vezane za karijeru širom svijeta.