Zanimljivosti

Mnogima se ne sviđa ovo objašnjenje: Evo zašto neki avioni nemaju trinaesti red sjedišta

Praksa izbjegavanja trinaestog reda sjedišta u avionima zbog sujeverja povezanog s brojem 13 interesantna je pojava u zrakoplovnoj industriji.

Razlog leži u tome što je broj 13 u mnogim kulturama smatran nesretnim ili baksuznim. Kako bi izbjegli potencijalno neugodne asocijacije ili prigovore putnika koji su skloni sujeverju, neke aviokompanije preskaču trinaesti red sjedišta.

Foto: Printscreen/youtube

Stjuardesa Heni Lim podijelila je ovu informaciju na TikToku, pružajući uvid u manje poznate aspekte avioindustrije. Ona je objasnila da je trinaestica povezana s iracionalnim strahom od broja 13, poznatim kao triskaidekafobija, te da neke kompanije preskaču trinaesti red kako bi umanjile mogućnost negativnih asocijacija kod putnika.

@_hennylim_ Why almost airline doesn’t have row number 13? Check this video out to know! Follow my Official Facebook Page: “Henny Joyce Lim” #fyp #HJL #cabincrewlife #13throwmissing #cebupacific #groundstop ♬ Aesthetic – Tollan Kim

Interesantno je da se percepcija baksuznih brojeva razlikuje od kulture do kulture. Na primjer, dok je sedmica simbol sreće u mnogim zapadnim zemljama, u Kini, Vijetnamu i Tajlandu smatra se nesretnom. Slično tome, broj 17 je poznat kao nesretan u nekim zemljama poput Italije.

Foto: Pixabay

Ova praksa ilustrira kako su kulturne predrasude i sujeverje često prisutni i utječu na različite aspekte našeg svakodnevnog života, uključujući i odabir sjedišta u avionima.