Život

Kada žena ima ovu osobinu, muškarci lude za njom: Tajna nije u izgledu, već u jednoj moći

Ruski psiholog Mihail Labkovski naglašava u svojim predavanjima da je samopoštovanje ključno za sve aspekte života. On tvrdi da je samopoštovanje osnova ljudskog postojanja i da utječe na mnoge sfere, uključujući uspjeh u karijeri, sreću u ljubavi i opći kvalitet života. Labkovski ističe da je pogrešno vjerovanje da uspješni ljudi automatski imaju visoko samopouzdanje; zapravo, samopoštovanje i pravilno samoprihvatanje su put ka uspjehu.

Foto: Pixbay

“Samopoštovanje nadoknađuje sve: čak i ako ne posjedujete posebnu ljepotu, obrazovanje ili talente, ali beskrajno volite sebe i ne sumnjate (s pravom) u svoju jedinstvenost i šarm, sigurno ćete biti sretniji, pametniji, privlačniji, pa čak i bogatiji. Visoko samopoštovanje pobjeđuje sve!”

Mihail Labkovski objašnjava:

“Često me pitaju zašto je samopouzdanje važnije od ljepote i kako utječe na odnose s suprotnim spolom. Kažem im – samopouzdana osoba voli sebe. Muškarcima je to privlačno jer se osoba ne fokusira na svoje nedostatke. Ona je dobro. Komunikacija s takvom osobom je laka. Takva osoba ostavlja dojam da može i zna sve. Držanje tijela, smireni gestovi, samouvjeren govor – možete pokušati imitirati ovo, ali kompleksi, ako ih ima, ipak će se pojaviti prije ili kasnije. Ako zaista vjerujete u sebe, možete impresionirati druge svojim ponašanjem. Drugo, ako zaista vjerujete u sebe, prisustvo ili odsustvo partnera neće značajno utjecati na vaš život. Ako ste sami, bit će u redu – život ne staje. Često ženska nesigurnost dolazi iz želje za vezom. Treće, samouvjerena osoba privlači isto takve samouvjerene i snažne partnere. Osobama s niskim samopoštovanjem, nesigurnima i punima kompleksa nije privlačna.”

Foto: unsplash

Ljubav, karijera i mnogi drugi aspekti života su divni, ali najvažnije je kako se osjećamo. Bitno je da se trudimo promijeniti svoj unutrašnji svijet i da volimo sebe. Kada to postignemo, sve ostalo će poprimiti svoj savršen oblik i smisao.

Labkovski je naglasio: “Na kraju, volite sebe. Vježbajte to, prihvatite sebe, opraštajte sebi, činite si zadovoljstva i ne uspoređujte se s drugima. Nikada.”, piše Sensa.