Zanimljivosti

Samo ovakve momke žele: Žene su potpuno poludjele za ovim oblikom tijela kod muškaraca

Istraživanje je pokazalo da muškarci s opuštenijom tjelesnom građom imaju potencijal privlačiti potencijalne partnerke kao sigurnije figure za očinstvo.

Konkretno, većina slobodnih žena zagovara opuštenu tjelesnu građu kod muškaraca, što se vidi kao indikator stabilnosti i spremnosti za porodični život.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Travis Kelce (@killatrav)

Ovaj trend podržavaju i psiholozi i sociolozi, koji smatraju da opuštenija tjelesna građa može ukazivati na muškarca sa uravnoteženim porodičnim životom i mekšim karakteristikama ličnosti. Takođe, visoki nivoi hormona testosterona, koji se povezuju s nabildanom mišićnom masom, mogu biti povezani s agresivnijim ponašanjem i preuzimanjem većih rizika, što može utjecati na percepciju partnera kao oca.

Iako su nabildani muškarci često ocijenjeni kao privlačniji prema fizičkim mjerilima, muškarci s opuštenijom tjelesnom građom često se percipiraju kao privrženiji, brižniji i prijateljski nastrojeni, što ih čini poželjnijim kao potencijalni roditelji. Ovo istraživanje sugerira da privlačnost nije samo povezana sa fizičkim izgledom, već i sa onim što taj izgled predstavlja u kontekstu porodičnog života i emotivne povezanosti, prenosi zivim.gloria.hr.

Osim Travisa, fotografije opuštenog tijela populariziraju i druge slavne osobe poput glumaca Leonarda DiCaprija i Johna Hamma. Ipak, psiholog Wade kaže kako nauka ne pokazuje imaju li žene čisto fizičku privlačnost prema opuštenoj tjelesnoj građi kod muškaraca. Naime, jedna je studija u kojoj je testirana privlačnost muškaraca isključivo na temelju njihovih tijela, otkrila da su žene ocijenile nabildanije muškarce, s ramenima znatno širim od torza, privlačnijim od muškaraca s opuštenijim tipovima tijela. Međutim, ta ista studija pokazala je da su žene rekle da su muškarci s opuštenijim tipovima tijela djelovali privrženije, brižnije, prijateljski raspoloženiji i da su vjerojatno bolji potencijalni roditelji.