Zanimljivosti

Roditelji ga daju djeci, a ne znaju njegovo bolno značenje: Ovo je najtužnije srpsko ime

Posljednjih godina, primjetno je da roditelji sve češće biraju stara srpska imena za svoju djecu umjesto modernih i neobičnih, koji su nekada bili u trendu.

Tradicionalna imena se često biraju kako bi se očuvala sjećanja na pretke, a tijekom vremena zaboravljena su značenja koja su bila povezana s određenim imenima. Primjer takvog starog, ali i danas popularnog imena je ime – Nenad.

Foto: Pixbay

Ovo ime se smatra izvornim i čistim srpskim imenom. Rasprostranjeno je u Srbiji, kao i u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori, piše Krastrica.

Vjeruje se da ime potiče od negacije glagola “nadati se” ili “očekivati”. Obično se davalo djeci koja su došla na svijet “nenadano”, “iznenada”, odnosno, koju roditelji nisu očekivali. Čest slučaj bio je kada su majke ostajale u drugom stanju u poznijim godinama.

Foto: Pixabay

Neki etnolozi tvrde da ovo muško ime takođe potiče od negacije glagola “željeti” i da u suštini znači “neželjeno dijete”, mada se mnogi ne slažu s ovakvim tumačenjem.

Ono što je dodatno zanimljivo jeste da ovo ime nema drugih oblika i jedno je od rijetkih muških imena u Srbiji koje nema ženski oblik.