Zanimljivosti

Znate li zašto ljekari nose zelene ili plave uniforme? Ovo nije slučajno, može vam spasiti život

Da, zaista postoji razlog zašto ljekari često nose zelene ili plave uniforme, a ne crvene. Ovaj izbor boja nije slučajan i ima svoje osnove u medicinskoj praksi.

Crvena boja se izbjegava zbog toga što je boja krvi, pa bi krv na crvenoj uniformi mogla biti teže primjetna u stresnim situacijama, kao što su hitne medicinske intervencije ili operacije. Ako bi ljekar imao krv na crvenoj uniformi, postojala bi veća šansa da se ne primijeti, što bi moglo biti kritično za pacijenta.

Foto: Unsplash

Zelena i plava boja, s druge strane, omogućavaju bolju vidljivost krvi. Kada se krv prospe ili se pojavi na uniformi, lakše je primijetiti je na zelenoj ili plavoj pozadini nego na crvenoj.

Osim toga, neki ljudi smatraju da zelena i plava boja djeluju umirujuće i smirujuće na pacijente, što može doprinijeti boljem ishodu medicinskih intervencija.

Foto: Unsplash

Iako je zelena ili plava boja dominantna u uniformama medicinskog osoblja, postoji varijacija u bojama uniformi širom svijeta. Na primjer, u nekim zemljama ljekari nose uniforme crvene boje, dok u drugim zemljama mogu biti različitih boja, poput bijele, sive ili čak narandžaste, kao što je slučaj sa Zavodom za zaštitu od požara na Filipinima.

Foto: Unsplash

Ove varijacije mogu biti posljedica različitih tradicija, kultura ili praktičnih razmatranja u svakoj zemlji.

Cijelo objašnjenje poslušajte u ovom videu:

@norton_fam Roses are red, surgical gowns/drapes are not #medicalstudent #medicaltiktok #medicalhumor #doctorsoftiktok #nursesoftiktok #fyp ♬ TEXAS HOLD ‘EM – Beyoncé