PsihologijaZanimljivosti

Uradite ove 3 stvari u životu i sve će vam krenuti od ruke: Formula za sreću po Karlu Jungu garantuje uspjeh

Ako osoba zaista želi nešto i radi na tome, tada će se u njenom životu definitivno pojaviti događaji koji će je približiti ostvarenju tog cilja.

Ideja o čudima često je povezana s životom onih koji su uspjeli pripremiti tlo za svoje želje. Ovako je razmišljao i čuveni psiholog Karl Gustav Jung, sledbenik Zigmunda Frojda.

Jung je razvio teoriju sinhroniciteta, koju je predstavio u svom članku “Psihologija duha” iz 1946. godine, a detaljnije ju je obradio u djelu “Sinhronicitet kao princip acauzalnih veza” iz 1950. godine.

Bit te teorije je sljedeća: Ako pojedinac istinski želi nešto i aktivno radi na tome, događaji će se spontano poklopiti kako bi mu pomogli u ostvarenju tog cilja.

Na prvi pogled, ovi događaji mogu izgledati nasumično i nevezano za želju, ali s vremenom će se sve povezati kao dio jednog velikog plana.

Primjerice, bankarski službenik sanja o tome da postane pjesnik i već dugo piše pjesme. Jednog dana odluči pokazati svoje radove iskusnom piscu, ali nema pojma kako to učiniti. Dva dana kasnije, slučajno upozna renomiranog pisca koji mu pomaže da objavi svoju prvu zbirku.

Ovaj susret s piscem nije bio slučajan, već manifestacija sinhroniciteta. Međutim, ništa od toga ne bi imalo smisla da pjesnik nije radio na ostvarenju svog sna.

Dakle, da bi mehanizam sinhroniciteta funkcionirao, potrebne su tri ključne komponente, koje ovise isključivo o osobi: snovi, ciljevi i rad.

Snovi

Snovi bi trebali biti jasni i inspirativni, nešto o čemu razmišljate s veseljem. Važno je hrabro sanjati, bez straha od neuspjeha.

Ako nemate jasnu predodžbu o svom snu, možete napraviti ovu vježbu: “Kad bih imao čarobni štapić, što bih prvo učinio?” Odgovor će se pojaviti, bez obzira na to koliko nerealno zvuči.

Cilj i plan

Definiranje cilja i planiranje koraka za njegovo ostvarenje transformiraju san u stvarnost. Nije potrebno unaprijed znati kako ćete ostvariti svoj san; život će vam pokazati put.

Rad

Sanjati i planirati nisu dovoljni. Potrebno je djelovati. Čak i ako se cilj čini dalekim, uvijek možete napraviti prvi korak prema njemu. Nakon što donesete odluku, važno je krenuti u akciju sada i ovdje, koliko god to bilo moguće.

Primjerice, ako sanjate o posjetu Parizu, možete samo gledati slike tog grada ili možete početi učiti francuski jezik, istraživati Pariz i pripremati se za putovanje. Uskoro bi život mogao iznenaditi vas, možda avionskim kartama za Pariz.

Jung je vjerovao da je univerzum naklonjen dobrim namjerama ljudi i da će podržati njihove napore. Ali samo imati cilj nije dovoljno. Važno je raditi prema njemu. Tada će se okolnosti same pobrinuti da se ostvare vaši snovi.