Život

Računi za struju bit će prepolovljeni: Pogledajte koje je “tačno vrijeme” za uključivanje veš mašine

Ako želite da uštedite novac prilikom korištenja mašine za veš, stručnjaci preporučuju da perete odjeću između 22:00 i 08:00 ujutro, s posebnim naglaskom na period između 07:00 i 08:00 ujutro.

Ovo vrijeme, koje su stručnjaci nazvali „magičnim satom“, može značajno smanjiti vaše troškove energije.

Mašine za veš, mašine za pranje sudova i sušilice za veš čine oko 14% troškova energije u prosječnom domaćinstvu, prema „Energy Saving Trust“.

Foto: Unsplash

Ključne preporuke:

Korištenje u jeftinijim tarifnim periodima:

Noćna tarifa: U mnogim zemljama, tarife za struju su niže noću. Period između 22:00 i 08:00 ujutro može biti idealan za korištenje uređaja koji troše puno energije.

Magični sat: Posebno preporučeno vrijeme je između 07:00 i 08:00 ujutro. Ovaj period je povoljan jer je tarifa još uvijek niža, a možete završiti pranje prije odlaska na posao.

Foto: Unsplash

Zdravlje i bezbjednost:

Stručnjaci, poput doktorke Bekman Kloi Bejker, naglašavaju da je važno ne ostavljati uređaje da rade tijekom noći dok spavate zbog potencijalnih rizika po zdravlje i bezbjednost.

Preporučeno vrijeme od 07:00 do 08:00 ujutro pruža dovoljno vremena da napunite i ispraznite mašinu prije početka vaših dnevnih aktivnosti.

Optimizacija korištenja energije:

Punite mašinu do kraja: Uvijek perite pune mašine kako biste maksimalno iskoristili energiju.

Koristite niže temperature: Pranje na nižim temperaturama može znatno smanjiti potrošnju energije.

Redovno održavanje: Održavanje mašine za veš, uključujući čišćenje filtera i redovnu provjeru, može poboljšati njenu efikasnost.

Promenjom navika i pranjem veša u „magičnom satu“ između 07:00 i 08:00 ujutro, možete značajno smanjiti troškove energije. Pored toga, obratite pažnju na punjenje mašine, korištenje nižih temperatura i redovno održavanje kako biste dodatno optimizovali potrošnju energije i smanjili račune za struju.