Zanimljivosti

8 razlika između muškaraca i žena koje malo ko od vas zna: Jeste li znali za broj 7? Raspametit ćete se

Razlike između muškaraca i žena često idu dalje od očiglednog i uključuju niz fizičkih, psiholoških i društvenih aspekata. Evo osam zanimljivih razlika koje mnogi možda ne znaju:

Žene mogu provesti više vremena na WC-u.

Zbog izbora hrane, žene češće pate od hroničnog zatvora u poređenju s muškarcima.

Muškarci imaju veće zube od žena.

Naučna istraživanja su pokazala da muškarci imaju veće zube, što omogućava razlikovanje spola na osnovu otisaka čeljusti.

Kod žena je kažiprst gotovo iste dužine kao prstenjak.

Pogledajte svoje ruke: ako su vam kažiprst i prstenjak gotovo iste dužine, vjerovatno ste žena. Ako je prstenjak duži, vjerovatno ste muškarac. Ove razlike su pod utjecajem hormona estrogena i testosterona prije rođenja.

Muškarcima rastu duže trepavice.

Testosteron potiče rast dlaka, pa muškarci imaju duže i gušće trepavice. Manje oči dodatno ističu dužinu trepavica, a muškarci rijetko koriste maskaru koja može oslabiti trepavice.

Žene se zaljubljuju sporije od muškaraca.

Istraživanja pokazuju da se muškarci češće zaljubljuju brže od žena. Oko 25% muškaraca zaljubi se između prvog i četvrtog spoja, dok se to događa kod samo 15% žena u istom periodu.

Slobodni muškarci mogu mirisati drugačije, ljepše.

Studije sugeriraju da slobodni muškarci imaju jači miris zbog viših nivoa testosterona. Loše zdravlje i higijena također mogu utjecati na miris.

Žene imaju više noćnih mora od muškaraca.

Ženski snovi često uključuju teme poput jurnjave, ugroženosti života, gubitka voljene osobe ili zbunjujućih situacija. Žene se češće bude usred noći zbog ovih snova.

Muškarci rjeđe posjećuju liječnika.

Gotovo 40% muškaraca naučeno je da se ne žale na svoje zdravlje. Mnogi osjećaju sram ili nelagodu pri posjeti ljekaru, a neki ne žele znati za moguće zdravstvene probleme ili promjene koje trebaju napraviti.

Ove razlike između muškaraca i žena pokazuju kako biologija, psihologija i društvene norme oblikuju naše ponašanje i iskustva na različite načine.