Život

5 stvari koje vam ginekolog nikada neće reći, ali stvarno želi da ovo znate

Pet ginekologa je otkrilo šta žele da pacijentkinje znaju tijekom redovnih pregleda:

1. Dlačice na tijelu nisu bitne

“Ginekolozi se ne brinu o dlačicama na tijelu,” kaže Draion M. Burč, D.O., ginekolog i savjetnik za se**ualno zdravlje: “Ne obraćam pažnju na te stvari.” “Pacijentkinje često brinu o tome kako njihova vagina miriše, ali ja zapravo obraćam pažnju na to kako će njihova stopala mirisati,” dodaje Burč. “Kada uzimam bris za Papa test, pacijentkina stopala su najbliža mom nosu.”

Foto: Unsplash

2. Velika nužda tijekom porođaja je normalna

“Skoro sve žene doživljavaju nagon za velikom nuždom tijekom porođaja i to je nešto što ne možemo kontrolisati. Navikli smo na to i znamo kako se nositi s tim, zato samo prihvatite da će se to vjerovatno dogoditi i nemojte brinuti. Ostanite smireni i nastavite,” objašnjava ginekolog.

3. Menstrualna krv ne izaziva mučninu kod ginekologa

“Porođaji, posebno carski rezovi, su prilično krvavi, pa mi apsolutno ne smeta ako imate menstruaciju tijekom pregleda,” kaže doktorka Meri Džejn Minkin, klinički profesor akušerstva, ginekologije i reproduktivnih nauka na Univerzitetu Jejl. Ipak, trebate obavijestiti vašeg ljekara unaprijed ako treba da uradite Papa test, jer neki testovi mogu razlikovati menstrualnu krv od one koja dolazi iz ćelija grlića materice.

 

4. Opisivanje svraba je važno

“Ako osjećate svrab u vulvi, nije velika vjerovatnoća da je u pitanju gljivična infekcija,” objašnjava doktorka. “Vjerovatnije je da je povezano sa nečim što izaziva iritaciju ili problem kože vulve. Nemojte pretpostavljati da su svrab i iritacija samo normalan dio života žena. Nisu.”

5. Izaberite metod kontracepcije koji vam odgovara

Važno je da sami znate koji je najbolji metod za vas. Iako ljekari često naginju ka spirali zbog njenog trajnog dejstva i male potrebe za održavanjem, važno je da izaberete onaj koji odgovara vašim potrebama i preferencijama. Raspitajte se i znajte šta želite prije nego što posjetite ljekara, jer oni će imati svoj stav, ali vaše mišljenje je takođe važno, piše stil.kurir.rs.