Zanimljivosti

Nikada ne biste pogodili: Evo zašto muhe trljaju nogama kad slete na hranu

Vjeruje se da muhe potječu iz Azije, ali danas su prisutne svuda gdje žive ljudi, osim na Antarktiku i možda nekoliko otoka. One nikada ne putuju same. U divljini i pustinjama, gdje nema ljudi, nećete pronaći nijednu muhu, prenosi Večernji.hr.

Znate li zašto muhe trljaju svoje nožice? Odgovor je da ih čiste. Muhe imaju dlake po cijelom tijelu, a dlake na udovima im služe kao detektori za letenje, pronalaženje hrane i obavljanje drugih aktivnosti, stoga ih moraju stalno čistiti. Trljaju ih svaki put kad im se ukaže prilika. Udovi su im osjetljivi i koriste se za više stvari, uključujući receptore okusa, tako da muhe mogu osjetiti okus nogama.

Foto: Unsplash

Muhe ne mogu žvakati, pa se hrane isključivo tekućinom. Ako je hrana koju su odabrale čvrsta, imaju poseban ritual da je učine jestivom. Muha povrati probavne sokove na svoju buduću hranu, a ti sokovi razbiju hranu na sitne komadiće koje muha može popiti. Također, izbacivanjem tih sokova oslobađa prostor u njihovim želucima za novu hranu.

Muhe često sjede na hrani, iako to može izgledati bezopasno, nije tako. One prolijevaju probavne sokove na hranu, što je već odvratno, ali također slijeću na razna prljava mjesta (trula hrana, kontejneri i slično), skupljajući mikrobe. Kada muha sleti na hranu, prenosi te bakterije u vaš obrok. Neki mikrobi koje prenose mogu uzrokovati bolesti poput kolere i tifusa.

Foto: Unsplash

Jedan eksperiment je pokazao kako muhe prenose nečistoće. Dvije zdjele, jedna s crvenim začinom i druga s bijelom rižom, postavljene su jedna pored druge. Muhe su prelazile iz zdjele začina u zdjelu s rižom i obrnuto. Ubrzo je riža bila prekrivena crvenim začinom. Zamislite da je umjesto začina nešto odvratno, a riža vaša večera.

Uvijek biste trebali pokriti hranu kako biste spriječili da muha sleti na nju ili još gore, ne pljune po njoj. No, ne brinite ako muha sleti na vaš sendvič na sekundu prije nego što je otjerate. Nema potrebe bacati hranu, ako ste brzo reagirali, sigurni ste. Stručnjaci kažu da prosječno zdrav čovjek ima dovoljno jak imunološki sustav da se odupre parazitima.

Foto: Unsplash

Iako su muhe dosadne i odvratne, korisne su jer oprašuju cvjetove i recikliraju dio ljudskog otpada, čime naš planet čine čišćim. Također, one su važan dio ekosustava jer su hrana za ptice, paukove, guštere, žabe i mnoge druge životinje, piše Bright Side.