Zanimljivosti

Ako ovo piše na konzervi tunjevine, ni slučajno je ne kupujte: Doktorica upozorava na sastojak koji može ugroziti život

Konzervirana riba može biti praktično i ukusno rešenje, posebno tokom posta, ali važno je znati koji je izbor zdraviji i sigurniji.

Evo nekoliko ključnih saveta baziranih na mišljenju dijetetičarke Dženifer Fiski:

Tunjevina

Sadržaj žive: Tunjevina može sadržati značajne količine žive, posebno albakor tunjevina, koja ima čak 49.53 mikrograma žive po konzervi. Živa je toksična i unos veće količine može biti opasan, posebno za trudnice, žene koje planiraju trudnoću i decu. Preporučeni maksimalni unos žive je 1.6 mikrograma po kilogramu telesne mase nedeljno.

BPA: Bisfenol A (BPA) je hemikalija koja se često nalazi u oblogama konzervi i može poremetiti hormonalni balans. Dijetetičarka savetuje da birate konzerve na kojima je jasno naznačeno da ne sadrže BPA, ili još bolje, ribu u staklenkama.

Sardine

Manji sadržaj žive: Sardine generalno sadrže manje žive u poređenju sa tunjevinom, što ih čini sigurnijim izborom za češću konzumaciju.

Nutritivna vrijednost: Sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama, kalcijumom (posebno kada se konzumiraju sa kostima), i vitaminom D. Takođe su odličan izvor proteina i drugih važnih mikronutrijenata, piše krstarica.com.

Preporuka

Kontrolisana konzumacija: Konzervirana tunjevina u malim količinama nije opasna, ali je važno ograničiti unos da bi se izbeglo nakupljanje žive u organizmu.
Biranje proizvoda: Ako volite konzerviranu ribu, sardine su sigurniji izbor za redovnu konzumaciju. Potražite proizvode bez BPA ili u staklenim teglama kada je to moguće.

Na taj način možete uživati u zdravom obroku bez rizika po zdravlje.