Nauka

Jedan blizanac je jeo samo meso, dok je drugi bio vegan: Evo šta se dogodilo nakon 12 sedmica

Eksperiment braće blizanaca Hugo i Rossa sa različitim načinima ishrane pruža zanimljiv uvid u utjecaj veganske ishrane i ishrane bazirane na mesu na ljudsko tijelo tokom 12 sedmica.

Evo detaljnijeg pregleda rezultata njihovog eksperimenta:

Hugo (Veganska ishrana)

Početna težina: 84 kilograma
Početni procenat tjelesne masti: 13%
Krajnja težina: 82 kilograma (gubitak od 2 kilograma)
Krajnji procenat tjelesne masti: 12%
Nivoi holesterola: Smanjeni
Nivoi energije: Viši i konzistentniji
Mentalna koncentracija: Poboljšana
Libido: Smanjen

Foto: Unsplash

Analiza

Hugo je tijekom veganske ishrane smanjio tjelesnu težinu i procenat tjelesne masti. Smanjenje nivoa holesterola ukazuje na potencijalne kardiovaskularne beneficije veganske ishrane. Povećana energija i bolja mentalna koncentracija mogu biti posljedica stabilnijih nivoa šećera u krvi. Međutim, smanjen libido predstavlja potencijalni negativan efekat, koji može biti individualan.

Foto: printscreen/youtube

Ros (Ishrana bazirana na mesu)

Početna težina: 79 kilograma
Početni procenat tjelesne masti: 13%
Krajnja težina: 85 kilograma (dobitak od 6 kilograma)
Krajnji procenat tjelesne masti: 15%
Nivoi holesterola: Ostali isti

Foto: Unsplash

Analiza

Ros je na ishrani baziranoj na mesu dobio mišićnu masu, ali i tjelesnu mast, povećavši ukupni procenat tjelesne masti. Stabilni nivoi holesterola tokom eksperimenta sugerišu da ishrana bogata mesom nije negativno utjecala na ovaj aspekt njegovog zdravlja u kratkom periodu od 12 sedmicva. Promjene u težini i tjelesnoj masi mogu biti povezane sa unosom proteina i kalorijskim suficitom.

Eksperiment pokazuje kako različite ishrane mogu različito utjecati na tijelo i zdravlje. Veganska ishrana može pomoći u smanjenju tjelesne težine, tjelesne masti i nivoa holesterola, dok ishrana bazirana na mesu može povećati mišićnu masu ali i tjelesnu mast. Oba pristupa imaju svoje prednosti i mane, a izbor ishrane treba prilagoditi individualnim ciljevima, potrebama i reakcijama tijela. Ovaj eksperiment naglašava važnost praćenja tjelesnih promjena i konsultovanja sa zdravstvenim stručnjacima prilikom promjene ishrane.