NaukaNovosti

Ne dajte da vas prevare: Evo kako da razlikujete autentičan proizvod od lažnog (12 proizvoda)

Pri kupnji robne marke mnogi se kupci vode isključivo brojem artikla – ako je na službenoj web stranici marke, onda mora biti autentičan. Međutim, to ne funkcionira uvijek jer su serijski brojevi često besplatno dostupni.

Gucci torbe

Foto: Jonas Gustavsson / Sipa USA / East News

Poznati GG print krije malu tajnu koju krivotvoritelji često zaborave. Između logotipa trebaju biti jasno vidljive 2 točke kao da su lanac koji povezuje dijelove dizajna. Ako ima više točaka ili ako nisu odvojene, već spojene u liniju, vjerojatno ste dobili krivotvoreni proizvod.

Nike Air Jordan tenisice

© 2Pacalyp / Wikimedia Commons, © CC BY-SA 4.0

Kako ne biste naletjeli na lažne Jordanice, obratite pozornost na logo čovjeka koji skače na jeziku cipele i na kutiji. Na njegovoj slobodnoj ruci trebala bi biti četiri prsta s palcem usmjerenim prema tijelu. Štoviše, na njegovim tenisicama ima i jezika. Proizvođači krivotvorina obično ne obraćaju pažnju na te sitne detalje.

Tangle Teezer četka za kosu

Foto: Imgur

Pravi Tangle Teezer općenito se može razlikovati od lažnog samo dodirom. Lažne četke za kosu obično su lakše, izrađene od tvrđeg, manje fleksibilnog materijala i, za razliku od originala, ne prate oblik vaše glave. Isto vrijedi i za čekinje koje su često pretvrde, čupaju dlaku i grebu kožu.

Apple Watch

© fancycrave1 / Pixabay

Lažni pametni satovi obično imaju prilično širok okvir oko zaslona. Na pravom Apple Watchu senzori zauzimaju gotovo cijeli zaslon. Dakle, ako primijetite okvir koji je različite boje od glavnog zaslona, ​​to je vjerojatno kupnja koju ne biste trebali obaviti.

Louis Vuitton torbe

© unserekleinemaus / Pixabay, © zizzie fizz / Flickr, © CC BY-ND 2.0

Možete razlikovati original od krivotvorine gledajući boju i uzorak. Prava Louis Vuitton torba trebala bi imati detalje koji se dobro uklapaju u jedinstvenu shemu smeđih boja, bez prelaska u sive ili prljavo žute.

Uzorak bi se trebao sastojati od poznatog logotipa sa slovima LV i djeteline s 4 lista. Različiti broj latica (na primjer, pet, kao na slici desno) odaje da se radi o lažnjaku.

Balenciaga Triple S tenisice

© Abigail1714 / Wikimedia Commons, © CC BY-SA 4.0

Potplat Triple S tenisica sastoji se od mnogo dijelova, a oni su često oni koji odaju lažnjake. Nije samo činjenica da proizvođači krivotvorina ostavljaju tragove ljepila između elemenata. Vrijedno je obratiti pozornost na materijal od kojeg su izrađeni. Originali imaju mat detalje, bez sjaja, za razliku od lažnjaka.

Lacoste košulje

East News

Prilikom odabira polo majice iz Lacostea, vrijedi pogledati više od samog krokodilskog logotipa. Od 2018. brend izbacuje proizvode s različitim životinjama koje su na rubu izumiranja. Svi su izvezeni zelenim vezom, baš kao i originalni logotip.

Posebnu pozornost treba obratiti na gumbe. Moraju imati 2 rupe za gumbe, postavljene okomito. Verzija s više rupa vjerojatno je krivotvorina.

Canada Goose kaputi

face to face / FaceToFace / REPORTER / East News

Originalni Canada Goose kaputi imaju gumbe u mat tamno sivoj boji i na njima je uredno ugraviran naziv marke. Krivotvorine često imaju svijetlosive, pa čak i sjajne bijele gumbe, koji su obično obojeni i izgledaju nemarno.

Timberland cipele

RGK, PacificCoastNews / East News

Pravi Timberlands se mogu razlikovati od lažnih po kvaliteti antilop kože. Pređete li prstom preko cipele, za sobom bi trebali ostati tamni tragovi na materijalu. Ovo je jedinstvena tehnika proizvodnje marke. Proizvođači krivotvorina obično koriste drugačiji materijal koji ne ostavlja trag.

Burberry šalovi

© Guy Sie / Flickr, © CC BY-SA 2.0

Reproduciranje poznatog Burberryjeva printa nije lak zadatak za krivotvoritelje. Kako biste uočili razliku između lažnjaka i originala, pogledajte rubove pruga. Pravi šal ima meke, ali čiste linije, dok lažni izgleda kao da ima labavih niti između pruga, što čini šal neurednim.

Jedan od najsigurnijih načina da saznate je li Supreme hoodie autentična je da pogledate vezice. Kako se ispostavilo, postoje stroga pravila — moraju biti ravne i ne niže od vrha logotipa na prsima. Ako naiđete na verziju s okruglim, predugim vezicama, vjerojatno se radi o krivotvorini.

Chanel cipele

Prvo na što treba paziti je rub. Na originalnim Chanel cipelama ona je mekana, dok krivotvorine obično imaju rebrastu, što ne samo da vizualno pojeftinjuje model već može biti i neudobno.

Također vrijedi pogledati unutra — pravi par imat će uloške koji gotovo kao da su “zalemljeni” u cipelu, dok će lažni obično imati uloške koji se mogu izvaditi.

Airpods

Obratite pozornost na dno svake slušalice — tu se odvija bežično punjenje, a to je najosjetljiviji dio u krivotvorinama. Originalni Appleovi modli imaju bijeli vrh sa srebrnim rubom ili tanki srebrni vrh s bijelim prugama. Debeli srebrni krajevi, s druge strane, mogu odati krivotvorinu.