Zanimljivosti

ŠTA TRAGOVI ČARAPA NA VAŠIM NOGAMA OTKRIVAJU O VAŠEM ZDRAVLJU: Ključni indikator

Sigurno ste primijetili da čarape ponekad ostavljaju crvenkaste tragove na vašim nogama. Ako se to dogodi povremeno, moguće je da su rubovi vaših čarapa previše čvrsti i pritišću nogu. Međutim, ako se to stalno događa, to može biti znak da vaše tijelo pokušava nešto reći.

Brightside je ukazao na zdravstvene probleme koje tragovi čarapa mogu otkriti:

Tragovi čarapa mogu biti znak visokog krvnog tlaka.

Ako imate osjećaj da su vam noge jako natečene, razlog može biti nakupljanje tekućine u donjim dijelovima vaših nogu. Većinom to nije bolno, ali nošenje čarapa može biti neugodno.

Visoki krvni tlak uzrokuje zadržavanje tekućine i srce teže pumpa krv tijelom. Tijelo odgovara zadržavanjem tekućine, koja se većinom skuplja u nogama i stopalima.

Varikozne vene

Kada vene u vašim nogama postanu slabe, ne mogu dovoljno brzo vratiti krv vašem srcu. Krv se tada nakuplja u venama u nogama, uzrokujući bolno oticanje. To pridonosi razvoju varikoznih vena.

Ako redovno imate tragove čarapa, tada vaše tijelo možda pokušava reći da vaše vene ne propuštaju dovoljno krvi natrag do vašeg srca.

Tragovi čarapa mogu biti znak dehidracije

Ako vaše tijelo ne dobiva dovoljno vode, tada može doći do oštećenja krvnih žila. Oštećene vene mogu početi puštati tekućinu i nakupljati se u okolnom tkivu – obično oko zglobova i stopala. Tragovi čarapa koji se pojavljuju oko vaših zglobova mogu ukazivati na to da vam je tijelo dehidriralo.

Šta učiniti ako vam na nogama neprestano ostaju tragovi čarapa?

Ako često primjećujete tragove čarapa na nogama, najbolje je konzultirati se sa liječnikom. No, možete poboljšati stanje primjenom jednostavnih preporuka:

– Smanjite unos soli u prehrani.
– Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
– Nosite kompresijske čarape.
– Često mijenjajte položaj i nemojte predugo sjediti niti stajati.
– Nosite udobnu obuću s niskom petom.