Zanimljivosti

U ovih 8 mitova o Svemiru svi su vjerovali, A ONI NISU ISTINITI

Svemir je ukupnost svega što postoji, uključujući sav: prostor, vrijeme, materiju, energiju, planete, zvijezde, galaksije, intergalaktički prostor i sve iza toga.

Ovo je definicija Svemira prema Wikipediji. No, kada govorimo o Svemiru možemo se puno toga zapitati o njegovim karakteristikama, fenomenima i drugim zanimljivostima.

Međutim, problem je što na većinu tih pitanja zapravo nemamo odgovore, pa tako nastaju brojni mitovi.

Da bismo razbili mitove  i dali jasniju sliku, u nastavku vam 8 donosimo nevjerovatnih činjenica Svemiru.

1. Merkur nije najtoplija planeta samo zato što je najbliži Suncu

Udaljenost planeta do Sunca ne određuje njihovu temperaturu. Merkur je možda najbliži Suncu, ali nije najtopliji. Iako dnevna temperatura dostiže i do 420 stepeni Celzijusa, Venera sa druge strane ima prosječnu temperaturu od 462 stepena Celzijusa.

Foto: Pexels

2. Tamna strana mjeseca

Ne, stručnjaci za film Transformers nisu bili u pravu. Ne postoji dio mjeseca koji ima tamniju nijansu. Ono što se naziva tamnom stranom mjeseca zapravo je strana koja nije osvijetljena suncem. Budući da se i Zemlja i Mjesec okreću istovremeno i tako uvijek.

Foto:
Foto: Pexels

3. Zemlja je okrugla

Ko kaže? Zemlja je spljoštena na polovima i iako je kružnog oblika, nije okrugla. Takođe je proširen na ekvatoru. Zbog pomjeranja tektonskih ploča i erozije ima vrlo nazubljenu površinu slično krompiru ili kruški.

Foto: Pexels

4. Sunce je žuto

Da ako ste u vrtiću, ali sunce je žuto narandžaste ili crvenkaste boje. Njegova nijansa boje zavisi od doba dana kao i od njegovog položaja. Međutim, stvarna boja sunca može vas iznenaditi, a to je bijela. Boja svjetlosti ovisi o temperaturi. Pojava žutog sunca je zato što se žuto-crveni dio spektra svjetlosti ne gubi pri prelasku Zemljine atmosfere. Isti razlog se odnosi na to zašto je nebo plavo tokom dana.

Foto: Pexels

NASTAVITE ČITATI NA SLJEDEĆOJ STRANICI