Zanimljivosti

10 svakodnevnih stvari koje koristimo, a nismo znali njihovu pravu svrhu

Postoji mnogo skrivenih funkcija ili stvari kojima ne znamo svrhu kada koristimo obične svakodnevne predmete. Stvari kao što su kapice za olovke koje imaju otvor na vrhu ili lepršavi pomponovi naših kapa mogu izgledati uobičajeno, ali imaju specifične razloge zašto su takvi.

9. Utori za čačkalice

Foto: CR/Flickr

Neke čačkalice imaju male žljebove gdje ih držimo, ali nisu samo da bi izgledale otmjeno. Njihova prava svrha je da služe kao držač za korišćenu čačkalicu. Samo ga morate odlomiti i na njega možete nasloniti korišteni dio tako da ne dodiruje sto.

8. Ženski bicikli

Image by Alberto Antonio Peguero De Leon from Pixabay

Možda mislite da je donji okvir tu za žene niže visine, ali zapravo ima više od toga. Bicikli s donjim okvirom dizajnirani su posebno za žene koje nose suknje i haljine jer su u prethodnim generacijama to nosile cijelo vrijeme.

7. Kvadrat na ruksacima

Foto: herschelsupply / instagram

Te četvrtaste mrlje na ruksacima zovu se “svinjske njuške”. Prvobitno ste kroz njih mogli provući vrpcu ili pričvrstiti opremu kada ste na planinarenju. Danas kompanije daju različite vrste ruksaka ove svinjske njuške u ime stila i za više vintage izgled.

6. Vješalice od cedrovine

Foto: Amazon

Vješalice za kapute od cedrovine nisu samo fensi, lijepog mirisa verzija vaših običnih plastičnih ili metalnih vješalica. Imaju vrlo važnu upotrebu, a to je sposobnost odbijanja moljaca i drugih buba zahvaljujući kedrovoj drvetu.

5. “F” i “J” na tataturi

Foto: unsplash.com

Većina tastatura ima ove male izbočine na dugmadima “F” i “J” i koriste se da nam pomognu da pronađemo lokaciju tipki, omogućavajući nam da kucamo bez potrebe da stalno gledamo u tastaturu.

Nastavite čitati na sljedećoj stranici: