Zanimljivosti

LETITE AVIONOM PRVI PUT? Ovo je 9 tajni koje aviokompanije ne žele da znate ni po koju cijenu

LETITE AVIONOM PRVI PUT? Letenje se više ne smatra luksuzom, već je mnogima postalo potreba. Ušteda vremena je postala jednako važna kao i zarada i otuda dolaze avioni! štede vam puno vremena na putovanju što je usput rečeno super korisno. Ali postoje neke tajne koje kompanije ne žele da znate, piše Brightside.me

Sjekra

Letite avionm prvi put i
Foto: Brightside.me

Znate li da uvijek postoji sjekira u kokpitu? Zašto pitate? Zato što je sjekira dio opreme za hitne slučajeve i mora se čuvati u kokpitu. Sjekira može pomoći u suzbijanju požara, otvaranju zaglavljenih vrata ili čak provaljivanju novih.

Pomoćni agregat

Letite avionm prvi put i
Foto: Brightside.me

Kad god se ukrcate u avion, uvijek čujete nasumični zvuk iako motor ne radi, zar ne? To je uzrokovano APU-om koji obezbjeđuje snagu za sisteme dok su motori ugašeni. Takođe pokreće motore.

Odmaralište za posadu

Foto: Brightside.me

Ne svi, ali postoje neki avioni koji imaju i prostor za odmor za svoju posadu. Ovi pretinci nisu baš udobni, možete se samo uvući unutra, ali možete malo prileći i odmoriti se. To su uglavnom na dugim letovima!

AC sistem

Letite avionm prvi put i
Foto: Brightside.me

Letite avionm prvi put i pitate se kako da imate zraka? Vi ste u zraku, pa kako, zaboga, radi taj AC sistem? Zapravo se ispušta iz stepena kompresora svake turbine motora. Ne brinite, ovaj zrak je čist koliko god može i vrlo siguran za disanje!

Nastavite čitati na sljedećoj stranici: