Zanimljivosti

LETITE AVIONOM PRVI PUT? Ovo je 9 tajni koje aviokompanije ne žele da znate ni po koju cijenu

Kuperova lopatica

Letite avionm prvi put i
Foto: Brightside.me

Dakle, iza ovoga stoji priča. Ovaj uređaj se pojavio u avionima nakon neriješenog zločina kojeg je počinio Dan Cooper: oteo je putnički avion, dobio otkupninu i pobjegao padobranom. Pa šta radi ova lopatica? Osigurava da se vrata aviona ne otvore u zraku.

Nikad zaključano!

Foto: Brightside.me

Dakle, evo dogovora da vaša vrata kupatila nikada nisu potpuno zaključana. Može se otvoriti izvana! Odlično je ako imate dijete zaglavljeno unutra, ali nije tako sjajno ako radite nešto drugo! Hmmm, pa možda ne koristiš toalet?

Taj mali crni trougao

Letite avionm prvi put i
Foto: Brightside.me

Dok ste u letu, jeste li ikada primijetili one male crne trouglove na zidu vašeg aviona? Kako kaže kapetan Airbus A320, oni označavaju mjesta odakle se krila najbolje vide. Da! Kladimo se da to niste znali, zar ne?

MOZGALICA: Papa, Elon Musk, Joe Biden i Bil Gejts su u istom avionu.

Ta mala rupa

Foto: Brightside.me

Ovo je jedna stvar koju smo svi mi definitivno primijetili! Čemu služi ova rupa na našem prozoru? Prozori aviona imaju 3 stakla: spoljašnji drži pritisak, unutrašnji se bavi oštećenjem iznutra, a srednji, u kome je napravljena rupa, reguliše protok vazduha. Dakle, ako razmislite o tome, ova rupa je izuzetno važna!

Kuke na krilima

Foto: Brightside.me

Kao i ta rupa, sigurno ste primijetili i udice na krilima. Za šta se koriste ove kuke? U većini aviona, da bi koristili klizač za izlaz u slučaju nužde, putnici moraju zakoračiti na glatko i klizavo krilo. Da bi se to olakšalo, dizajnirana je posebna kuka: kroz nju je provučeno sigurnosno uže, pri čemu je jedan kraj pričvršćen za vrata, a drugi zakačen za krilo na dnu tobogana. Sada znate razlog, zar ne?