Zanimljivosti

8 stvari koje vam mogu spasiti ŽIVOT, i uvijek biste ih trebali imati kod sebe!

4. Ručni sat

spasiti
Photo by Dan Burton on Unsplash

Ručni sat stavljen u vašu šaku, preko srednjih zglobova, može brzo postati razbijač zglobova koji se može koristiti za samozaštitu za razbijanje stakla kada trebate pobjeći. Osim toga, pametni satovi mogu spasiti život u raznim prilikama, primjerice kada imate problema sa srcem pa čak i ako padnete na tlo. Na primjer, vaš liječnik može koristiti podatke prikupljene pametnim satom i vidjeti kako vaše srce radi i treba li ga operirati.

5. Četka za kosu

Foto: Brightside.me

Vjerojatno već imate četku za kosu u torbici, ali osim što je praktičan alat za njegu, može vam pomoći da se zaštitite. Koristite ga za napad na kriminalca, ciljajući u lice. Osim toga, mnoge četke za kosu mogu se koristiti za skrivanje novca i kopija vaše osobne iskaznice. Mnogi se modeli lako rastavljaju i mogu sakriti ono za što mislite da bi vam jednog dana moglo pomoći. A ako netko pretura po vašim dragocjenostima, nikada neće uzeti četku za kosu.

6. Konac za zube

Foto: poliklinika-galekovic

Neće otežati vašu torbu, a vaš će vam stomatolog biti zahvalan ako ga budete koristili, čak i kada ste vani — plus ima mnogo potencijalnih upotreba u slučaju da se nešto loše dogodi. Možete ga koristiti za pričvršćivanje zavoja, rezanje hrane, izradu vezica za hitne slučajeve, ulov ribe ili čak nekoga obuzdati. Iako je tako malen i koristan u svakodnevnom životu, nikad ne biste znali koliko bi potencijalnih koristi mogao imati ako se nađete u opasnosti.

7. Ziplock torbe

Photo by Naja Bertolt Jensen on Unsplash

Ziplock torbe ne zauzimaju puno prostora i mogu zaštititi vaše dragocjenosti od vode. Bilo je slučajeva kada je telefon pohranjen u nešto vodootporno spasilo živote ljudi. Osim toga, mogu se koristiti i za pročišćavanje vode pod sunčevom svjetlošću ako vaša višekratna boca za vodu nije prozirna. U svakodnevnom životu u ovim torbama možete držati komad papira, kao što su vaši zdravstveni podaci, popis vaših alergija ili brojevi rodbine u slučaju da vam zatrebaju u hitnim slučajevima.

8. Svjetiljka

Photo by Asim Rehman on Unsplash

Svjetiljka je korisna u mnogim situacijama, a samozaštita je jedna od njih. Koristite jaku svjetiljku da se zaštitite od iznenadnog napada. Morate ciljati lice kako biste privremeno zaslijepili osobu. Svjetlo neće ozlijediti napadača, ali ćete osvojiti dragocjene sekunde da pobjegnete na sigurno.