Zanimljivosti

7 razloga zašto otmjeni restorani poslužuju tako male porcije, iznenadit ćete se

Ako ste ikada otišli u restoran i primili lijepo obloženu, malu porciju hrane, možda ste ostali zapanjeni. Uostalom, vjerojatno je bilo skupo i veličina porcije je vjerojatno izgledala malo… neproporcionalno. Srećom, za to postoje zanimljivi razlozi.

1. Svako jelo ima skupe sastojke.

Foto: Imgur

Jela s profinjenim, pomno biranim sastojcima vrlo su česta u vrhunskim restoranima. Pola funte govedine Wagyu mogla bi koštati 200 dolara, a kilogram kavijara oko 10.000 dolara. Zamislite da s njima napravite puno jelo i dodate talijanske bijele tartufe (oko 7500 USD po kg). Cijena bi bila izuzetno visoka!

S obzirom da ova mjesta, koja koriste visokokvalitetne namirnice, mogu čak i uvoziti iste, lako je razumjeti zašto porcije moraju biti manje kako bi se osigurala pristupačna krajnja cijena jela.

2. Manje porcije su elegantnije.

Foto: Imgur

Manje porcije bit će lakše stilizirati i vjerojatno će izgledati elegantnije za kupca koji u tome uživa — prvo očima, a zatim nepcem.

3. Moći ćete kušati od svega pomalo.

Foto: Reddit

Obično većina restorana poslužuje obrok od 3 slijeda — s predjelom, glavnim jelom i desertom. Ponekad čak naručimo samo glavno jelo. U fine diningu, broj slijedova može biti do 12 različitih jela!

Tih 12 slijedova uključuje finger food, predjela, juhu, salatu, ribu, prvo glavno jelo, sredstvo za čišćenje nepca, drugo glavno jelo, sir, desert i piće/pecivo. Zamislite da sve to pojedete da su servirani u redovnim porcijama! Zato restorani smanjuju količinu hrane, pa se kuša od svega pomalo.

4. Svako je jelo umjetničko djelo kuhara.

Foto: Imgur

Postoji francusko jelo Gargouillou, koje se sastoji od najmanje 16 različitih, odvojeno kuhanih, povrća. Tanjur je aranžiran kao umjetničko djelo i sigurno će impresionirati svakog kupca koji ugleda ovo respektabilno platno na tanjuru.

Zamislite da sve to sitno povrće pokušavate lijepo posložiti na već pun tanjur. Vjerojatno ne bi izgledao tako estetski kao ovaj na slici. Zbog toga se kuhari radije drže smanjenih porcija.

5. Svaki će zalogaj biti nezaboravnog okusa i hrana vam neće dosaditi.

Foto: Imgur

Prvi zalogaji obroka imaju najbolji okus. To je zato što će vaši okusni pupoljci postati manje osjetljivi dok jedete. Znajući to, kuhari se fokusiraju na kvalitetu jela, a ne na količinu. Poslužujući manje porcije, možemo bolje uživati u svakom zalogaju, umjesto da nam dosade velike količine uobičajenog obroka.

6. Ostavlja dojam vrhunskog, kvalitetnog jela.

Foto: Imgur

Biti dio ekskluzivnog događaja ili posjedovati predmet ograničenog izdanja nešto je na što se neki od nas osjećaju ponosno. Izreka “manje je više” i “dobre stvari dolaze u malim pakiranjima” čvrsto se odnosi na ovaj.

Nije iznenađenje da pristup luksuznim mjestima i hrani donosi iste emocije, pogotovo kada jelo sadrži male količine sastojaka za koje pretpostavljamo da su kvalitetni.

7. Neobično je i podiže naša očekivanja.

Foto: freepik.com

Vidjevši tanjur s tako malom količinom hrane, zapitamo se koji je zapravo razlog tome. Ali biti na večeri koja se sastoji od nekoliko slijedova hrane zasigurno će nas pobuditi znatiželjom da saznamo koje nam sljedeće jelo donosi. Očekivanje je jednostavno tako zanimljivo!