Zanimljivosti

OVO CVIJEĆE ODMAH UNESITE U KUĆU I BAŠTU: Čuva brak i tjera negativnu energiju, VRIJEDI GA POSADITI

Božur je jedna od najzahvalnijih biljaka za održavanje, čiji raskošni cvjetovi su prekrasan ukras za bašte i domove u proljeće. Poznat i pod latinskim nazivom Paeonia, ime je dobio po grčkom bogu Peonu koji je izliječio Plutona ovom biljkom.

Božur je prvi prepoznat kao ljepota među Kinezima, čija je strpljivost zaslužna za odgoj prvog kultiviranog božura.

Božur je raskošan cvjetni grm koji može narasti i do 1-2 metra visine, a cvjeta od sredine maja do sredine juna u različitim bojama, uključujući ljubičastu, crvenu, bijelu, rozu i žutu. Činjenica da se raskošni cvjetovi božura vraćaju svako proljeće, i to 100 godina ili čak i duže, je nevjerojatna.

Foto: Pexels.com

Božur ima višestruko značenje, uključujući čast, bogatstvo, romansu i romantičnu ljubav, ljepotu u svim oblicima, te simbolizira sretan brak i sklad bračnog para. Kada se biraju cvijeće za vjenčane bukete, savjetuje se uključiti božure jer simboliziraju sreću i sklad u braku. Međutim, neki ga ipak smatraju nesrećnim cvijetom koji simbolizira sramotu i sram.

Boje božura imaju svoje značenje, a ružičasta se smatra najromantičnijom i idealnom za vjenčane bukete i uređenje stola. Bijela ili svijetlo ružičasta prikazuje sramežljivi aspekt značenja, te može značiti žaljenje ili izvinjenje zbog neke neprijatnosti. Jarko crvena se najviše cijeni u Kini i Japanu i povezuje se s poštovanjem.

Foto: Pexels.com

To je također najznačajniji simbol bogatstva i prosperiteta u tim kulturama.

Božur ima važnu ulogu u istočnoj tradicionalnoj medicini, gdje se koristi kao biljka koja tjera negativnu energiju i zle duhove. Ljekari tradicionalne medicine vjeruju da je odlična i za bolove u stomaku i probleme s mokrenjem. Nedavna naučna istraživanja pokazuju da spojevi u božuru mogu biti korisni u otkrivanju lijeka protiv nakupljanja mastocita, teških infekcija otpornih na antibiotike i upalnih reakcija bez uzroka.