NovostiŽivot

ČINI ČUDA ZA SRCE: Stručnjaci upozoravaju da pretjerivanje OVE namirnice može biti JAKO opasno!

Rastući broj ljudi širom svijeta sve više se okreće prema zdravijoj ishrani koja se temelji na biljnoj hrani, egzotičnom voću i orašastim plodovima.

Među ovim trendovima, posebno se izdvaja brazilski orah, egzotičan plod koji donosi brojne blagodati za zdravlje. Potekao iz amazonske prašume, brazilski orasi rastu na stablima i imaju karakterističan oblik nalik zrnu oasulja, sa tvrdom ljuskom i kremastim unutrašnjim semenkama.

Prema riječima Dineska Edema, stručnjaka za poremećaje štitnjače i dijabetesa i direktora Klinike za mršavljenje na Univerzitetu u Arkansasu za medicinske nauke, brazilski orasi iz područja sliva reke Amazon donose izuzetno visok sadržaj selena. U poređenju s drugim vrstama orašastih plodova, oni sadrže čak 400 puta više ovog ključnog minerala. Selen potiče iz tla amazonske regije, gde je njegova koncentracija izuzetno visoka.

„Brazilski orasi su izvanredan izvor ne samo selena, već i ostalih minerala, proteina i vlakana. Nadalje, oni sadrže zdrave, nezasićene masti koje su od suštinskog značaja za zdravlje srca. Međutim, važno je pratiti unos zbog visokog kalorijskog sadržaja ovih orašastih plodova“, upozorava Kristen Dili, dijetetičarka u Veksner medicinskom centru Univerziteta Ohajo.

Pažnja je ipak neophodna

Za odraslu osobu, porcija brazilskih oraha (oko dva oraha) obezbeđuje oko jedan gram vlakana i približno jedan gram selena, uz vitamine E, magnezijum, fosfor i antioksidanse koji pomažu u smanjenju upala u organizmu.

Možda će vas zanimati:

Stavite luk blizu svog kreveta na jednu noć, kad se probudite nećete moći vjerovati

Zašto se osjećamo kao da padamo dok tonemo u san?

Nedostatak selena može izazvati razne probleme sa štitnjačom, posebno kod žena, i doprineti razvoju kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta karcinoma. S druge strane, prekomeran unos selena može prouzrokovati mučninu, probavne smetnje, nemir, krhku kosu i loš zadah. Iz tog razloga, stručnjaci preporučuju da osobe koje pate od nedostatka selena konzumiraju dva brazilskih oraha svakodnevno kako bi zadovoljile svoje potrebe.

Važno je naglasiti da stablo brazilskog oraha uspeva i razmnožava se samo u prirodnim amazonskim prašumama, što čini zaštitu njihovog staništa od izuzetnog značaja za očuvanje ovog dragocenog resursa, piše krstarica.com