Život

Zdravije čak i od LOSOSA: Ovo SJEME štiti srce, eliminiše toksine i podiže energiju!

Nutricionisti izražavaju uvjerenje da čia sjemenke predstavljaju izvanrednu hranu, bitnu kao broj jedan superhrana na svijetu. Kao bogat izvor proteina i vlakana, one pospješuju brzinu metabolizma i podržavaju proces gubitka težine.

Čia sjemenke su koristili ljudi već hiljadama godina u ishrani, ali tek su u proteklih dvadeset godina stekle široku popularnost. Danas su svakako zaslužile epitet superhrane, postavši jedan od dva najvažnija izvora omega 3 masnih kiselina, uz laneno sjeme.

Ovaj mali dragulj je natopljen korisnim mastima, koje su neophodne za apsorpciju mastima rastvorljivih vitamina (A, D, E i K), koji daju energiju i vitalnost. Čia sjemenke sadrže više omega 3 masnih kiselina od lososa. Te kiseline su ključne za pravilan rast i razvoj tijela, očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova, optimalnu funkciju mozga i suzbijanje upalnih procesa.

Foto: Pixbay

Čia sjemenke su sićušne, dolaze u crnoj, bijeloj i tamno smeđoj boji, i potiču od biljke Salvia hispanica iz porodice mente. Osim visokokvalitetnih proteina i antioksidansa, ova biljka je izvor vrijednih minerala (mangan, kalcijum, fosfor, kalijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, cink) i vitamina, posebno C, E i B kompleksa.

Ona spada u kategoriju zdrave hrane i zato što njen uzgoj ne zahtijeva upotrebu insekticida, jer je otporna na štetočine. To je čini jednim od najčišćih i najzdravijih biljnih izvora na našoj planeti.

Zaštita za srce

Redovna konzumacija čia sjemenki je odlična za zdravlje srca, a najviše doprinosi visoki sadržaj omega 3 masnih kiselina, koje umanjuju rizik od srčanih oboljenja, kao i svih upalnih procesa, poremećaja u rastu, artritisa, demencije i depresije.

Detoksikacija

Čia sjemenke povoljno utječu na probavu, pomažu kod nadutosti, neredovne stolice i sporog creva. Dvije supene kašike ovih sjemenki sadrže oko 10 grama vlakana, što čini trećinu preporučenog dnevnog unosa za odrasle osobe. Vlakna u čia sjemenkama, koja upijaju vodu i stvaraju gelu sličnu supstancu, poboljšavaju rad cijelog probavnog sistema. To također smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

One efikasno eliminiraju toksine iz gastrointestinalnog trakta, što ih čini čistačima crijeva. Bez prisustva glutena, preporučuju se osobama osjetljivim ili alergičnim na gluten, ili onima sa celijakijom. Sa svojim bogatstvom proteina i vlakana, sposobnošću zadržavanja vode i dugotrajnog osjećaja sitosti, čia sjemenke podstiču brži metabolizam i podržavaju mršavljenje. Pored toga, visok sadržaj proteina pruža dodatnu energiju i fizičku izdržljivost. Sadržaj ugljenih hidrata je minimalan.

Možda će vas zanimati:

Stavite luk blizu svog kreveta na jednu noć, kad se probudite nećete moći vjerovati

Zašto se osjećamo kao da padamo dok tonemo u san?

Zaštita mladosti

Ova izuzetna sjemenka obiluje antioksidansima, čime doprinosi mlađem izgledu, bez obzira na godine, i štiti od infektivnih bolesti. Njihov nivo antioksidanasa je viši nego kod borovnica i aronije.

Dodatak energije

Za sve sportiste i ljubitelje posebnih prehrambenih dodataka koji pojačavaju energetski nivo za efikasne treninge, čia sjemenke su iznimno korisne. Sadrže istu količinu korisnih sastojaka kao proteinski kokteli koji se konzumiraju za izgradnju mišićne mase ili veću izdržljivost. Izvanredan proizvod za sportaše!

Kako ih konzumirati

Dnevna doza od 3-4 supene kašike je optimalna za vaš organizam. Možete započeti sa jednom supenom kašikom i postepeno povećavati unos. Čia sjemenke imaju neutralan ukus i lako ih možete dodavati u razna jela: čorbe, kaše, supe, jogurt ili kao posip na salate. Njihov dugi rok trajanja također predstavlja značajnu prednost, piše krstarica.com