Život

Ne prosipajte vodu u kojoj se kuhao krompir: Nismo ni svijesni kakvo je to blago, koristit ćete je dok ste živi

Rijetko ko je svjestan koliko je vrijedna voda u kojoj je krompir kuvan. U tom tečnom blagu ostaju sačuvani svi korisni sastojci iz krompira, što čini ovu tečnost izuzetno korisnom za naše zdravlje. Ona može poboljšati proces varenja, regulisati krvni pritisak i doprineti boljem radu našeg mozga. Osim toga, ova tečnost ima i svoje mjesto u kulinarstvu jer može dodati poseban ukus i gustinu supama.

Kako se ta dragocjena tečnost priprema?

Procedura je sljedeća: krompir nije potrebno guliti, već ga treba dobro oprati i ukloniti eventualne “okčice”.

Sastojci za četiri porcije uključuju:

– Dva veća krompira
– Dvije čaše vode
– Po želji, dodatno povrće kao što su celer, spanać ili kupus

Priprema:

Krompir treba iseći na sitne komade, zatim dodati vodu i kuvati oko 2-3 minuta. Nakon toga, procediti tečnost, ostaviti da se ohladi i staviti u frižider na period od 2-3 sata. Pre konzumacije, tečnost treba promešati i možete je slobodno popiti.

Koje su dobrobiti “soka” od krompira?

Možda će vas zanimati:

Stavite luk blizu svog kreveta na jednu noć, kad se probudite nećete moći vjerovati

Zašto se osjećamo kao da padamo dok tonemo u san?
Za zdravlje kože:

Ovaj napitak može značajno pomoći kod suve kože, borica i staračkih pega. Njegova unutrašnja hidratacija može olakšati probleme poput psorijaze, ekcema i akni, takođe pruža zaštitu od infekcija. Nakon što se tečnost ohladi, može se konzumirati radi unutrašnjih dobrobiti.

Za kosu koja odiše ljepotom:

Ova tečnost može biti korisna i za kosu, naročito za rešavanje peruti i upala. Nanosenje od korena do vrhova doprinosi sjaju kose, a ako imate talasastu ili kovrdžavu kosu, može olakšati oblikovanje lokni. Nakon nanošenja na kosu, neka odstoji 10-20 minuta pre ispiranja.