ZanimljivostiŽivot

Koji je najbrži način da oraspoložite svog partnera kad je pod stresom!

Ne bi li bilo sjajno kada bi život bio samo jedno dugo, blaženo vremensko razdoblje, bez briga i tjeskobe? Nažalost, iz ovog ili onog razloga, svi mi s vremena na vrijeme doživimo stres – a kada ste u vezi, ne morate se nositi samo s vlastitim stresom. Biti dobar partner također znači pronaći načine kako pomoći svom partneru da se nosi sa stresom, jer zdrava veza podrazumijeva uzajamnu podršku.

“Kada smo u posvećenim vezama, skloni smo jedno drugom hraniti se energijom”, kaže Edie Stark, MSc, LCSW, psihoterapeutkinja iz San Diega, za Bustle. “Učenje o tome što vašeg partnera pokreće i istraživanje načina za ublažavanje [njihovog stresa] su… važni dijelovi izgradnje uspješne veze. Također je važno napomenuti da iako možemo biti podrška našim partnerima, nije naš posao da preuzmemo njihove stresove i zatim ih riješimo. Moramo naučiti kako upravljati vlastitim stresorima i vještinama suočavanja koje nam pomažu.”

U vezi je i nezdravo i nerealno da jedan partner očekuje od drugog da se “popravi” ili riješi stresa, zbog čega je važno naučiti kako se sami nositi sa stresom. No iako nikada nije vaša odgovornost pomoći partneru da prevlada stres, ipak možete (i trebate!) svom partneru biti oslonac na koji se može osloniti kada su vremena teška. Evo devet jednostavnih načina za ublažavanje stresa vašeg partnera kada je imao težak dan, prema stručnjacima., prenosi bustle.com

Planirajte nešto opuštajuće za njih

Prema Rebekah Montgomery, dr. sc., psihologinji i stručnjakinji za veze, planiranje posebnog, opuštajućeg događaja – poput ugodne večere, izleta u toplice, vikend odmora ili samo mirne noći – za vašeg partnera kad su pod stresom je savršen način da im pokažete da vam je stalo.
“Ovo pokazuje pažljivost i podršku i pomoći će vašem partneru da se odmori od svega što se događa”, kaže Montgomery za Bustle. “Njega o sebi na ovaj način je neprocjenjiva kada ste pod stresom!”

Pustite ih da oduškaju

Ponekad, sve što je nekome potrebno da bi se oslobodio stresa je dobra sesija oduška – stoga vježbajte svoje vještine aktivnog slušanja, a zatim sljedeći put kada je vaš partner pod stresom, ponudite mu empatijsko uho.
“Postavljajte pitanja [i] razgovarajte o tome; pružanje emocionalne i verbalne podrške ide daleko, osobito kada se situacija ne može brzo popraviti”, kaže Montgomery.

Kuhajte njihov omiljeni obrok

Ako mene pitate, nema problema koji dobar obrok ne može riješiti. Kada vaš partner ima stresan dan, ponuda da kuhate ili naručite njegovu omiljenu ugodnu hranu mala je gesta koja ne zahtijeva puno truda s vaše strane, ali će vam ipak pomoći.

Možda će vas zanimati:

Ako žena radi OVIH 5 stvari na početku veze, propast je zagarantovana!

Ako muškarac radi OVIH 7 stvari, znači da je do ušiju zaljubljen u vas!

“Ne samo da ćete maknuti kuhanje večere (ili bilo kojeg drugog obroka) s partnerovog popisa obaveza, već ta gesta pokazuje da vam je stalo i da želite da se [oni] osjećaju bolje”, Justin Lavelle, stručnjak za spojeve i glavni direktor za online komunikacije platforma za provjeru prošlosti BeenVerified, kaže Bustle. “Razmislite o gledanju filma dok jedete kako biste odvratili partnera od njegovih ili njezinih briga. Čaša vina također vam može pomoći da se oboje opustite.”
Prepustite se njihovim hobijima

Još jedan sjajan način za oslobađanje od stresa? Odvraćanje pažnje radeći nešto što nam donosi radost. Kad osjetite da je vaš partner pod stresom, predložite da se oboje bavite nekom aktivnošću koju oni vole raditi — čak i ako vi sami niste nužno u tome.
“Kakvi god bili interesi ili hobiji vašeg partnera, provedite neko vrijeme radeći nešto u čemu on ili ona nalazi zadovoljstvo”, kaže Lavelle. “Bez sumnje ćete ubrzati put do oporavka i uljepšati dan svom partneru.”

Idite u šetnju zajedno

Pomaganje vašem partneru da se oslobodi stresa ne mora biti velika proizvodnja; zapravo, to može biti jednostavno poput romantične, opuštajuće šetnje vani.
“Vježbanje je prirodno sredstvo za ublažavanje stresa”, kaže Lavelle. “Zapravo, studije su pokazale da 10-minutna šetnja dnevno može smanjiti mnoge bolesti: depresiju, anksioznost, ljutnju, itd. Oslobađanje endorfina će smanjiti hormone koji proizvode stres i povećati samopoštovanje i sreću.”

Dajte im malo prostora

Ponekad, najbolja stvar koju možete učiniti da pomognete svom partneru da se osjeća manje pod stresom je… apsolutno ništa. Prema Starku, davanje prostora vašem partneru kada se vrati kući nakon napornog dana i dopuštanje da se opusti sam može učiniti čuda.
“Ponekad se netko tko je jako pod stresom osjeća još više pod stresom zbog toga što može negativno utjecati na svoju voljenu osobu”, kaže Stark. “Može biti od velike pomoći ako im date do znanja da ih volite i shvatite da će možda trebati neko vrijeme da se resetiraju.”

Gledajte smiješnu TV emisiju s njima

Kao da vam je trebao još jedan izgovor da pokrenete stari Netflix račun, prema Chelsea Hudson, LCPC, licencirana terapeutkinja i osnivačica Cityscape Counselinga, gledanje omiljene smiješne TV emisije vašeg partnera s njima zapravo može pomoćip olakšajte im stres.
“Ovo će služiti kao tehnika odvraćanja pažnje kako bi se njihovo razmišljanje privremeno oslobodilo situacije koja izaziva stres”, kaže Hudson za Bustle. “Smijeh također oslobađa endorfine koji mogu pomoći u smanjenju stresa.”

Ponudite im masažu

Nema ničeg opuštajućeg od umirujuće, intimne masaže — a ponuda masaže vašem partneru posebno je romantična gesta u danima kada su njihove razine stresa veće nego inače.
“Izmasirajte ih eteričnim uljima uz opuštajuću glazbu”, kaže Hudson. “Ova upotreba fizičkog dodira u kombinaciji s umirujućom glazbom poznata je kao samoumirivanje, čin koji signalizira mozgu da ste sigurni i naređuje da se aktivira živčani sustav za opuštanje.”

Možda će vas zanimati:

Uz ove male psihološke trikove ZAVEST ćete svakog muškarca, igrajte se njegovim umom!

Ako želite zdravu vezu ili brak, ovih 5 stvari MORATE da radite zajedno!

Obavljaju svoj dio obaveza

Kad ste preopterećeni i pod stresom, posljednje što želite učiniti je razmišljati o svim poslovima koje morate izbaciti s popisa obaveza. U trenucima kada je vaš partner taj koji je pod stresom, ponuditi pomoć u njegovim kućanskim poslovima ili zadacima mali je čin koji će vam doista pokazati da vam je stalo.
“Preuzmite neke kućanske poslove ili volontirajte obavljajući poslove umjesto njih dok njihov stres ne nestane”, kaže Hudson. “Smanjenje zahtjeva prema vašem partneru može smanjiti njihov ukupni stres.”
Svi se nosimo sa stresom na svoj jedinstveni način, a dio toga da budete partner koji vam pruža podršku jest otkriti kako se vaš partner voli nositi sa stresom — i zatim mu pomoći da se nosi s njim na način koji mu najviše odgovara. Iako biste možda željeli da je moguće magično otopiti stres vašeg partnera, jednostavno biti uz njega da ga podržite i saslušati u teškim trenucima bit će više nego dovoljno da pokažete svoju ljubav.