PsihologijaZanimljivosti

Kad god budete pili kafu sjetit ćete s ovog: LEKCIJA STAROG PROFESORA

Grupa bivših studenata uglednog fakulteta okupila se kako bi proslavila godišnjicu završetka svojih studija. Tijekom tog susreta, posjetili su svog nekadašnjeg profesora.

Razgovor se usmjerio prema njihovim profesionalnim izazovima i životnim teškoćama. Profesor je odlučio pripremiti kavu, a kad se vratio, na pladnju je donio šalice različitih veličina i materijala: neke su bile od plastike, neke od stakla, a neke od porculana. Bilo je i jeftinih i skupih šalica.

Dok su se studenti razmjenjivali kavu međusobno, profesor je napomenuo: “Zamislite da su predivne šalice brzo nestale, dok su jeftine ostale neiskorištene. Često želimo najbolje za sebe, ali to često izvor naših stresova i problema.

Važno je razumjeti da sama šalica ne čini kavu boljom. Često je skuplja, ali ponekad čak i prikriva pravi okus onoga što pijemo. U suštini, ono što smo željeli je bila kava, a ne šalica. Ipak, namjerno smo odabrali najbolje šalice i zatim uspoređivali s onima koje su drugi odabrali.”

Možda će vas i ovo zanimati:

Koja od njih nije majka? Odgovorite na test i saznajte šta krije vaša ličnost!

Sada shvatite: život je poput kave, a posao, novac, društveni status – sve su to samo šalice. To su alati koji nam pomažu da živimo. Vrsta šalice koju posjedujemo ne određuje kvalitetu našeg života. Često smo toliko fokusirani na šalicu da zaboravljamo kako treba uživati u kavi.

Najsretniji ljudi nisu oni koji imaju sve najbolje, već oni koji izvlače najbolje iz onoga što imaju, piše stil