Zanimljivosti

Ovo su 4 bolesti koje djeca nasljeđuju od oca: Prenose se rijetki poremećaji

Često čujemo izraze poput “Visok je kao njegov otac” ili “Ima smeđe oči kao tata”, što nas navodi na razmišljanje o naslijeđenim osobinama koje djeca dobijaju od svojih očeva. Međutim, pored fizičkih karakteristika, genetika može prenijeti i određene zdravstvene stanja, bolesti i anomalije.

Foto: Unsplash

Evo pregleda nekih bolesti i stanja koja se najčešće prenose sa oca na djecu:

Pitanja mentalnog zdravlja: Genetika igra ulogu u nečijoj hemiji mozga, što može utjecati na mentalno zdravlje. Stariji očevi mogu preneti mutirane gene svojoj djeci, što povećava rizik od mentalnih bolesti ili problema sa mentalnim zdravljem. To može uključivati stanja poput hiperaktivnosti, bipolarnog poremećaja i problema u učenju.

Poremećaji vezani uz Y hromosome: Dječaci nasljeđuju svoj Y hromozom od oca, što znači da mogu dobiti bilo kakve poremećaje uzrokovane mutacijama gena na tom hromozomu. To uključuje stanja poput hipertrihoze ušiju i spojenih nožnih prstiju (sindaktilija).

Foto: Unsplash

Skladištenje masti – gojaznost i srčana oboljenja: Skladištenje bele masti je naslijeđeno od oca, što može povećati rizik od gojaznosti i srčanih oboljenja kod dece. Faktori životne sredine takođe igraju ulogu, ali očevi mogu preneti gene koji doprinose skladištenju masti, piše yumama.mondo.rs.

Karijes: Struktura zuba se nasleđuje sa očinske strane, pa deca mogu imati veći rizik od karijesa i drugih problema sa zubima ako je otac sklon tim stanjima.

Foto: Pexels

Važno je napomenuti da genetika nije jedini faktor koji utiče na zdravlje djece. Faktori životne sredine, kao što su ishrana, fizička aktivnost i higijena, takođe igraju ključnu ulogu. Održavanje zdravih navika i redovne posete lekaru mogu pomoći u prevenciji ili upravljanju nasluheđenim zdravstvenim stanjima.