Zanimljivosti

Ovako uništavate svoje auto: Greška koju prave mnogi vozači, a može da uništi motor

Čak i vozači koji redovito održavaju svoj automobil često imaju navike koje nehotice štete njihovom ljubimcu. Jedna od takvih navika je česta vožnja na kratkim destinacijama.

Mnogi od nas, naviknuti na vožnju, često se odlučuju za vožnju umjesto hodanja, čak i kada idemo do trgovine, trafike ili obližnje pekare, što može biti skupo jer ovakve vožnje ne prijaju motoru našeg vozila.

Tijekom kratkih vožnji od nekoliko stotina metara, motor ne dostiže optimalnu radnu temperaturu, što može dovesti do ozbiljnih oštećenja. Vlaga se ne stigne ispariti, miješa se s uljem, stvarajući naslage nečistoća na EGR ventilu i drugim dijelovima motora. Posljedice mogu biti ozbiljne. Nakon nekog vremena, mogu se pojaviti naslage na poklopcu za ulje. Tada ulje počinje gubiti svoje maziva svojstva i treba ga hitno zamijeniti.

Tijekom vožnje na kratkim destinacijama također može doći do miješanja ulja i goriva, što rezultira promjenama na ulju koje su vidljive golim okom. Kako biste provjerili je li sve u redu, možete pomirisati šipku za mjerenje ulja; ako ne osjetite miris goriva, sve je u redu.

Ako imate pokazatelj temperature, preporučljivo je pratiti temperaturu motora tijekom vožnje. Kada motor dostigne radnu temperaturu, kondenzacija ispari. Međutim, kod vozila koja se koriste za kratke relacije to se neće dogoditi, a s vremenom će se nakupljati sve veća količina vode i goriva u karteru. Ulje stoga gubi svoja svojstva i ne može obavljati svoju funkciju, što može dovesti do oštećenja motora, pa čak i do ozbiljnih problema, prema pisanju Srbija Danas.

Rješenje je, naravno, jednostavno. Sljedeći put kada razmišljate o tome da idete automobilom do trgovine ili trafike, bolje je odlučiti se za hodanje. To je zdravije i za vas i za vaš automobil. Također, redovita provjera razine ulja je poželjna.