Zanimljivosti

To nije samo slučajnost: Znate li zašto Disneyevi likovi većinom nemaju majke

Zanimljivo je primijetiti da većina Disneyevih likova nema majke. Likovi poput Bambija, Pepeljuge i Belle ili nemaju majke ili ih izgube na početku priče, prepuštajući ih odgoju očeva. Ova pojava možda nije slučajnost, kako se čini.

Foto: Unsplash

Jedna teorija povezana je s tvorcem Waltem Disneyem. Priča se veže uz Disneyjevu kupnju kuće za svoje roditelje, nakon čega je uslijedio gubitak majke u tragičnoj nesreći povezanoj s peći.

Don Hahn, izvršni producent, otkrio je praktičan razlog za ovakvu dinamiku u Disneyevim filmovima. S obzirom na to da ti filmovi obično traju oko 80 ili 90 minuta, fokusirajući se na priču o odrastanju, brže je omogućiti likovima da odrastu kad im se oduzme roditeljska figura. Na primjer, Bambijeva majka strada, prisiljavajući ga na odrastanje. Belle, s druge strane, ima samo oca koji se izgubi, ostavljajući je da preuzme odgovornost.

Foto: Unsplash

Druga teorija, povezana također s Waltem Disneyem, sugerira da je njegova osobna tragedija – gubitak majke u nesreći povezanoj s peći – mogući razlog za ovu tematiku u filmovima.