Zanimljivosti

Psiholog otkriva, 99% emocionalnih preljuba počinje ovako: Evo šta ćete prvo primijetiti kod partnera

Emocionalna preljuba, iako bez fizičkog kontakta, može duboko narušiti odnos i povrijediti partnera. Ona se često događa kada jedan partner počne tražiti emocionalnu podršku i povezanost s nekom trećom osobom, dijeleći s njom detalje iz svog odnosa.

Ovaj oblik nevjerstva poznat kao “nevjerstvo srca” može početi bezazleno, s neobaveznim razgovorima i druženjem, ali kako se emocije razvijaju, tako raste i rizik od klasične preljube.

Foto: Pexels

Klinički psiholog dr. Keti Nikerson ističe da 99% emocionalnih afera počinje kada partner počne dijeliti poteškoće i detalje iz svoje veze s drugom osobom, često kolegom, susjedom ili prijateljem. Razgovori počinju nevino, ali s vremenom postaju sve intenzivniji, a osjećaji počinju rasti.

Ova potraga za povezanošću s nekim izvan veze često je znak da nešto nedostaje u trenutnom odnosu. Partneri koji se obraćaju trećoj osobi za podršku i razumijevanje često očekuju pozitivne reakcije koje možda ne dobijaju od svog partnera. Međutim, važno je shvatiti da takvo ponašanje može dublje narušiti povjerenje u vezi.

Foto: Pexels

Stručnjaci preporučuju otvorenu i iskrenu komunikaciju između partnera kako bi se riješili problemi i nezadovoljstvo u odnosu. Ako se partner ne osjeća u mogućnosti da razgovara s partnerom o svojim osjećajima, može potražiti pomoć terapeuta ili psihologa. Ako je nezadovoljstvo u odnosu prisutno i partner nije spreman raditi na poboljšanju veze, možda je vrijeme razmisliti o budućnosti tog odnosa.