Zanimljivosti

Mnogo je korisno, ali malo ko zna za njega: Evo čemu služi tajanstveni čep na vratima automobila

Na automobilima postoje mnoge “sitnice” čiju funkciju poznaje malo vozača. Jedna od takvih je i mala rupa na dnu vrata automobila, koja služi kao odvodni kanalić za skupljanje vode.

Kako to funkcioniše? Prilikom pranja automobila ili nakon jake kiše, zbog dotrajalih spojeva gume, u vratima se može nakupiti prljavština i voda. Ovu vodu jednostavno možete ispustiti na cestu uklanjanjem čepa s odvodnog kanalića, nakon čega će nakupljena voda sama iscuriti.

Mnoga vozila imaju odvodne kanaliće smještene na vratima, kao i otvore za odvod vode ispod vjetrobranskog stakla i u prtljažniku, kako bi se sprečilo nakupljanje vode na tim mjestima. Kroz ove odvode voda bi trebala sama da izlazi, ali ako se u kanaliće nakupi prljavština, može doći do začepljenja, pa vodu morate izbaciti ručno. Ovo je posebno važno za kabriolete koji imaju posebno dizajnirane odvode.

Ovu korisnu funkciju otkrili su i na TikToku, gdje je video iznenađene vozačice prikupio gotovo dva miliona pregleda.

 

@bourntocreate This is my sisters car that sounded like it had water in it! 😳 I had no idea! Thanks for the tip @AbdelMedia_ #carhack #HPSustainableSounds #thisisreal @Hudsonmatz22 ♬ original sound – Sarah | Bourn to Create