Novosti

Evo šta se događa sa vašim tijelom kada dugo odgađate alarm, nije bezazleno

Provodimo 3,5 mjeseca svog života pritiskajući gumb za odgodu. I premda to s vremena na vrijeme neće stvarno utjecati na vas, redovito drijemanje može učiniti mnogo više od toga da lošije spavate noću. Ispostavilo se da ušuljavanje više sna nakon što se alarm oglasi može utjecati na vašu težinu, kožu, pa čak i vaše reproduktivno zdravlje, prenosi Brightside.me

Reddit

1. To može pokvariti vaš ciklus spavanja.

Otprilike 2 sata prije nego što se probudite, vaše tijelo se počinje pripremati za početak dana. Vaša temperatura raste, a vaše tijelo oslobađa kemikalije koje su odgovorne za to da se osjećate budno. Kada ustanete nakon što čujete svoj prvi alarm, vaše tijelo je dobro pripremljeno za proces buđenja. Ali ako pritisnete gumb za odgodu i vratite se u san, velike su šanse da ćete se osjećati pospano i umorno dugo nakon što se probudite.

2. Možda ćete se osjećati umornije tijekom dana.

Možda mislite da će vam odgoda omogućiti da se dodatno naspavate i osjećate se punije energije tijekom dana, ali u stvarnosti to funkcionira obrnuto. Zapravo, istraživanje provedeno na gotovo 20.000 ljudi pokazalo je da je veća vjerojatnost da će se oni koji drijemaju osjećati umorno tijekom dana. I premda drijemanje nakon što povremeno pritisnete gumb za odgodu neće ozbiljno utjecati na vas, ako to redovito radite može dugoročno dovesti do nedostatka sna.

3. Loše je za zdravlje crijeva.

Opuštanje nakon što pritisnete odgodu zbunjuje unutarnji sat vašeg tijela i utječe na kvalitetu vašeg sna. Kada vaše tijelo nije sigurno kada je vrijeme za spavanje i buđenje, veća je vjerojatnost da ćete provesti noć prevrtajući se i spavati manje nego što vam je potrebno. Kao rezultat toga, može utjecati na vaše cjelokupno zdravlje, dovesti do metaboličkih poremećaja i uzrokovati debljanje.

4. Vaša koža može postati osjetljivija.

Čak i ako se dobro brinete o svojoj koži, stalno nedostatak sna može sabotirati vaše napore i uzrokovati izbijanje kože. Kada ne spavate dovoljno, to podiže razinu hormona stresa u vašem tijelu, što zauzvrat dovodi do upale, prekomjerne proizvodnje sebuma i začepljenih pora.

5. Može utjecati na vaš imunološki sustav.

Krađa nekoliko dodatnih minuta sna za sebe može se činiti primamljivom, ali pretvaranje u naviku će dovesti do toga da se zbroje svi negativni učinci odgode. Na primjer, možda ćete se osjećati bolesnim češće nego prije. To se događa zato što stalni nedostatak sna slabi obrambene mehanizme vašeg tijela, a vaš imunološki sustav vas ne može zaštititi od virusa onako učinkovito koliko bi trebao.

6. Može oboriti vaš menstrualni ciklus.


Kao što bi se osjećalo dobro kao što biste rano ujutro pritisnuli gumb za odgodu, ako to radite svakodnevno, moglo bi utjecati na vaše reproduktivno zdravlje. Nepravilni obrasci spavanja utječu na vaše reproduktivne hormone, koji su odgovorni za menstruaciju i ovulaciju. Štednja na spavanju na kraju će stvoriti više stresa u vašem tijelu, što zauzvrat može uzrokovati neredovite ili izostane menstruacije.