PsihologijaŽivot

Poznati psihijatar upozorava: Sa ovim osobama nipošto se ne vjenčavajte i ne pravite djecu, evo i zašto

Današnjica često donosi dojam da je razvod postao uobičajen izbor, čak i kada nismo iscrpno pokušali spašavanje veze. Istraživanja ukazuju da nespojive razlike često izbijaju u četrdesetim godinama, a stručnjaci su identificirali česte razloge za prekid emotivnih veza.

Psihijatar dr. Vladimir Đurić dijeli ključno pravilo koje se odnosi na situacije u kojima su izgledi za opstanak veze minimalni. Na svojoj Facebook stranici piše kako u psihoterapiji nema univerzalnih smjernica koje vrijede za sve, osim jedne iznimke. Taj savjet govori o izboru partnera s kojim ne treba braknuti ili imati djecu prije nego što ste zajedno prošli kroz sve četiri godišnja doba.

„U psihoterapiji ne postoji univerzalni recept koji je primjenjiv na sve slučajeve. Stoga ih treba izbjegavati. S izuzetkom možda jednog. Nemojte se venčavati ni praviti djecu s nekim koga niste znali četiri cijele godine. To je kao da sve što imate staviš na jedan broj i okreneš kuglicu… I čekaš da padne na tvoj broj, a ne na 37 ili 38 drugih. Iako će neki možda uspjeti, vjerojatnost na dugi rok – nije baš na vašoj strani.

A da ne spominjem kako će svaki stari psihijatar reći da ne treba postavljati dijagnozu nekom pacijentu dok niste dopustili vremenu da vas bolje upozna i razvije se klinička slika. Da biste vidjeli što se događa… Već znaš onu staru šalu među psihijatrima – nema normalnih, samo onih koji nisu još pregledani. Problem je što zaljubljenost, koja najjače djeluje baš u prvoj godini, često ignorira razum.

Zato ne bi trebalo skakati u brak dok ste zaljubljeni, već se trebate dobro zabaviti i uživati u toj predivnoj fazi. Trebali biste koristiti svoju zaljubljenost, eksploatirati je i uživati u svemu što dvoje zaljubljenih ljudi mogu doživjeti. Kasnije, kad pamet potvrdi da ste u pravu, kad se uskladi s razumom i shvatite da je ta osoba prava za vas na dugi rok, onda je brak opcija. I svu sreću svijeta.

Možda će vas zanimati:

Uz ove male psihološke trikove ZAVEST ćete svakog muškarca, igrajte se njegovim umom!

Ako želite zdravu vezu ili brak, ovih 5 stvari MORATE da radite zajedno!

Svakako, i ovaj i drugi savjeti trebaju biti uzeti s rezervom. Uvijek radite ono što mislite da je ispravno. Netko mora riskirati i pokušavati. Dokazivati da pravila nisu uvijek primjenjiva. A kakav bi svijet bio kad bismo svi bili konzervativni? Budući da većina psihoterapeuta voli razgovarati o ljubavnim problemima, jer su ti problemi najintrigantniji, ponekad zabavni, a uvijek, uz malo kreativnosti i šireg pogleda na svijet, rješivi. I i oni moraju negdje zarađivati za život“, napisao je dr. Vladimir Đurić na svojoj Facebook stranici, prenosi Krstarica.com

Imate li isti pogled na ovu temu?