Zanimljivosti

8 psiholoških razloga zašto nam neko izgleda privlačnije

Skloni smo misliti da je ljepota u očima posmatrača. Ali, kao što studija pokazuje, to nije nužno istina. U stvari, istina je negdje u sredini. Standardi privlačnosti su, zaista, široko podijeljeni, međutim, naše osobne preferencije također igraju prilično veliku ulogu, piše Bright Side.

U ovom članku ćete saznati koje osobine ljudi smatramo privlačnijim, a da toga nismo ni svjesni.

1. Zjenice

Zjenice mijenjaju svoju veličinu kao odgovor na emocije, postajući veće kada smo sretni. Neka istraživanja su pokazala da ljude s velikim zjenicama podsvjesno smatramo privlačnijima jer to ukazuje na njihov zajednički interes za nas. U prošlosti su Italijanke namjerno širile svoje zjenice koristeći otrovni ekstrakt iz biljke belladonna kako bi izgledale privlačnije muškim udvaračima.

Foto: Unsplash

2. Proporcija struka

Proporcija struka i bokova oduvijek se smatrala jednom od najvažnijih karakteristika ženskog izgleda. I kao što neka istraživanja pokazuju, što je niži omjer struka i kukova, to se žena muškarcu čini privlačnijom.

3. Simetrija lica

Istraživači su potvrdili da simetrična lica ocjenjujemo privlačnijima od onih s manje simetrije jer ih naši vizualni receptori mogu mnogo lakše obraditi. Drugi razlog za to je što biološki povezujemo simetrična lica sa dobrim genima.

Foto: Unsplash

4. Prosječnost

Kao što studija pokazuje, preferiramo izgled koji nam izgleda prosječnije. A ovo može imati različita objašnjenja: ili to povezujemo s biološkim prednostima kao što su dobri geni, ili naš mozak jednostavno preferira tipičnija lica.

5. Dijeta

Postoji mala studija koja pokazuje da preferencije u hrani zapravo mogu učiniti muškarca privlačnijim ženi. Miris muškaraca koji su nedavno jeli voće i povrće smatrao se mnogo poželjnijim od muškaraca koji su uglavnom jeli hranu poput hljeba i tjestenine.

6. Glas

Prema istraživanjima, žene muškaraca nižeg glasa povezuju sa zrelošću, pa ga smatraju privlačnijim.

Foto: Unsplash

7. Miris

Ženski miris zapravo može utjecati na to koliko privlačno izgledaju muškarcima. Ali to vrijedi za određeni miris: onaj koji se temelji na ženskim reproduktivnim hormonima. Kako istraživanja pokazuju, žene su mnogo privlačnije muškarcima u fazi ovulacije jer je nivo hormona u ovom trenutku viši u sredini ciklusa, što ukazuje na njihovu plodnost.

8. Ukus

Kada se ljubimo, razmjenjujemo mnogo bakterija, a to, kako pokazuju studije, ima i praktično značenje. Pomaže nam da saznamo da li se dobro slažemo s ovom osobom. Dakle, način na koji osoba ima ukus može je zaista učiniti više ili manje privlačnom za nas.

Koje su karakteristike na koje najviše obraćate pažnju kada upoznate nekoga? Podijelite svoje odgovore s nama.