NaukaŽivot

Ovako bi izgledalo “savršeno” ljudsko tijelo prema evolucijskom biologu

Ipak, suočeni smo s vlastitim problemima – mnogo njih. Kroz milijune godina evolucije, stekli smo neke manje od idealnih karakteristika.

Razvili smo sposobnost hodanja na dvije noge i imamo veće mozgove od naših primate rođaka, što je očito korisno. Međutim, ovi pomaci možda su doveli do suženja zdjelice dok su nam se lubanje povećavale. Rezultat toga je iznimno bolan porođaj kod ljudi, dok primati rađaju i odmah se odlaze kao da ništa nije izašlo iz njihovih tijela.

Naša sposobnost hodanja na dvije noge također može rezultirati bolovima u leđima koje često doživljavamo kasnije u životu. Razvili smo kralježnicu u obliku slova S, koja se ne nosi najbolje s vlastitom težinom.

“Vaša kralježnica će vas mučiti oko 40. ili 50. godine”, rekao je anatomist Bruce Latimer za Science Magazine. “Nakon toga, prepušteni ste sami sebi.”

Također, imamo sklonost gušenju zbog našeg grla, te sluh i vid koji neće izdržati cijeli život velikom broju nas.

Kako bi bilo da možemo odabrati kako se razvijamo?

Za novi program na BBC4 u Ujedinjenom Kraljevstvu, anatom i profesorica Alice Roberts istražila je karakteristike nekih životinja i odlučila što bismo mogli preuzeti da bismo stvorili savršenog nadčovjeka. I iskreno, rezultat je prilično uznemirujući.

“Potaknuta psima, mačkama, glavonošcima, ribama, labudovima i čimpanzama, moja kreacija ima srce s više arterija od ljudskog, učinkovitija pluća, oči bez mrlja, uši koje bolje hvataju zvukove, učinkovitije noge i reptilsku kožu koja brzo reagira na blokiranje štetnih ultraljubičastih zraka”, napisala je Roberts u The Daily Mailu promovirajući program.

Rezultat je ultimate čovjek, najbolja stvar koju je ikada postigla evolucija ili genetsko inženjerstvo, prenosi iflscience.com

Možda će vas zanimati:
GENETIKA JE ČUDO, 10 BOLESTI KOJE NASLJEĐUJEMO OD MAJKE: Tu ništa ne možemo!

U programu “Može li me znanost učiniti savršenim?”, Roberts i tim iz londonskog Muzeja znanosti stvorili su 3D model koristeći dijelove drugih životinja, stvarajući super biće. Tijelo uključuje uši šišmiša i praktičnu torbicu poput one kod klokana u kojoj nosimo svoje mlade.