Psihologija

5 znakova koji govore da vam je brak na sigurnom iako imate trzavice: Vama ni ljubavnici ne mogu ništa

U današnjoj potrošačkoj kulturi trenutnog zadovoljstva i ubrzanog tempa života, mogli bismo se prisjetiti vremena kada se više trošilo i vremena i truda na izradu nečega što će potrajati.

Naravno, brak nije materijalna stvar ni potrošačko dobro, ali brak izgrađen da traje nije rijetkost i definitivno nije stvar prošlosti.

Ovo je 5 nedvosmislenih znakova da će vaš brak potrajati, prema stručnjacima:

1. Postoji vidljiva veza

U svojoj bračnoj savjetodavnoj praksi, par uvijek sjedi na okretnim stolicama jedno do drugoga. Kad sjednu, ako se automatski okrenu jedno prema drugome, približe jedno drugome i provjeravaju jedno drugo dok govore, to pokazuje čvrstu bračnu vezu, bez obzira na to zbog čega su ušli u kancelariju. Prisutni su jedno s drugim, znatiželjni za verbalne i neverbalne odgovore i usklađeni, čak i ako imaju poteškoća, objašnjava terapeutkinja za odnose Susan Saint-Rossy.

Foto: Pexels

2. Poštovanje je uvijek u centru

Poštovanje je ključni znak da će brak trajati. To uključuje izbjegavanje prezira i kritike u bilo kojem obliku, ističe stručnjakinja za odnose Reta Faye Walker.

3. Poštuju se i kad se ne slažu

Parovi koji slušaju jedno drugo i poštuju tuđi stav, čak i ako se ne slažu, imaju mnogo veću vjerovatnoću da će ostati zajedno od onih koji pokazuju prezir prema tuđem stavu, što je loš znak, prema psihološkinji i autorki Laurie Mintz.

Foto: Pexels

4. Oba partnera imaju duboku predanost prema promjeni – ako je potrebno

Kada su klijenti predani uvođenju promjena koje predlažem kako bi poboljšali i popravili svoj odnos, to pokazuje njihovu predanost trajnoj vezi. Takvi parovi vode beleške, željno prihvataju i dovršavaju zadatke te se zbližavaju pred mojim očima. To je prekrasna stvar, naglašava terapeutkinja dr. sc. Gloria Brame.

Foto: Pexels

5. Oba partnera su voljna da rade na sebi

Brak ima šanse za opstanak kada su oba partnera voljna raditi na sebi i naučiti nove načine kako poštovati svoje granice. Iako strah od promjena može paralizirati, voljnost za osobni rast može transformirati odnos. Ako su spremni raditi na sebi, njihov odnos bi mogao postati bolji, pojasnila je advokatkinja Jennifer Hargrave.